Την αλλαγή καθεστώτος στην Κίνα και την αντικατάσταση Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ απαίτησε το βράδυ της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος χρηματιστής και ιδρυτής (μεταξύ άλλων) των αμφιλεγόμενων «Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας» (Open Society) και του Κερδοσκοπικού Ταμείου «Soros Fund Management».
Ο δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος μιλώντας στο ίδρυμα Χούβερ ανέπτυξε τα επιχειρήματά του ζητώντας να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Κίνα να τραβήξει προς μία πιο επιθυμητή κατεύθυνση.
Ο ιδρυτής της «Ανοικτής Κοινωνίας» που έχει χρησιμοποιήσει την οργάνωσή του σαν πολυ-εργαλείο «πολύχρωμων επαναστάσεων» σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισε την Κίνα σαν «το πιο ισχυρό αυταρχικό κράτος στον κόσμο» και τη «μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανοικτές κοινωνίες».
Παρομοίασε τον σινικό γίγαντα με την «Γερμανία του 1936» προβλέποντας πως θα προσπαθήσει «να χρησιμοποιήσει το θέαμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου για να πετύχει μία νικηφόρο προπαγάνδα για το σύστημα αυστηρών ελέγχων που επιβάλλει».
Τόνισε πως ο Κινέζος πρόεδρος Σι είναι ένας αληθινός πιστός του κομμουνισμού» σε αντίθεση όπως ανέφερε χαρακτηριστικά με τον πρώην πρόεδρο Ντενγκ Σιαοπίνγκ που είχε λανσάρει μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς στη χώρα του, προσθέτοντας ότι ο σημερινός ηγέτης της Κίνας έχει ως ινδάλματα τον Λένιν και τον Μάο Ζέτουνγκ.
Εκλεισε την ομιλία του απαιτώντας την απομάκρυνση του προέδρου Σι από την εξουσία τάχα για να απομακρυνθεί «η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανοικτές κοινωνίες». Κάλεσε δε ισχυρές χώρες να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να «ενθαρρύνουν την Κίνα να τραβήξει προς την επιθυμητή κατεύθυνση».
Τι λέει για την Ταϊβάν και και τις συμμαχίες AUKUS,QUAD
Αναφερόμενος στην Ταϊβάν και στο ενδεχόμενο χρήσης σινικής στρατιωτικής ισχύος ανέφερε πως η Κίνα «δεν θα αντιμετωπίσει μόνον τις ΗΠΑ αλλά τη μεγαλύτερη συμμαχία AUKUS, που απαρτίζει μαζί με την Αυστραλία και την Βρετανία. Αλλά και την συμμαχία QUAD που συγκροτούν οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία μαζί με άλλους πιθανούς συμμάχους «που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί σε κοινή δράση όπως η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες».
Ο Τζορτζ Σόρος δεν εστιάζει μόνο στην Κίνα καθώς κάνει μία ευρύτερη περιεκτική ανάλυση για τα επικείμενα σημαντικά γεγονότα του 2022 όπως οι επικείμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές την άνοιξη, το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές το φθινόπωρο και η πιθανή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν του δίνει τα εύσημα θεωρώντας πως γενικά «υιοθέτησε σωστές πολιτικές».
Οι ΗΠΑ δεν θα πάνε σε πόλεμο για την Ουκρανία
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά για το θέμα της αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας για την Ουκρανία αναφέρει πως σωστά έκανε ο Μπάιντεν και προειδοποίησε τη Ρωσία πως θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία ωστόσο τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν θα πάνε σε πόλεμο για να υπερασπιστούν την Ουκρανία». Και προσθέτει:
«Εάν ο Πούτιν επιτεθεί, η μεγαλύτερη ποινή που θα αντιμετωπίσει θα είναι μία πιο μεγάλη διατλαντική συνεργασία. Ο Μπάιντεν δεν θα κάνει καμία μονομερή παραχώρηση αλλά ενδιαφέρεται να βρει μία ειρηνική λύση. Η επιλογή λοιπόν εναπόκειται στον Πούτιν».