ΑΘΗΝΑ
03:02
|
26.06.2024
Μερικά από τα απόβλητα της βάσης Μπαγκράμ των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν επαναπατρίζονται χάρη στις προσπάθειες του Αφγανού εικαστικού Αζίζ Χαζάρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αφγανός εικαστικός Αζίζ Χαζάρα, που έχει τη βάση του στην Καμπούλ και μετακινείται συχνά προς το Βερολίνο, στέλνει ένα πρωτότυπο δώρο στον αμερικανικό λαό εμπνευσμένος από έναν ιδιότυπο τρόπο «ανακύκλωσης» του λεγόμενου «παγκόσμιου πολέμου έναντι της τρομοκρατίας»: Έχει δρομολογήσει την αποστολή στις ΗΠΑ μέσω θαλάσσης ενός εμπορευματοκιβωτίου με 20 τόνους σκουπίδια, τοξικά πλαστικά απόβλητα, χαλασμένες ηλεκτρονικές συσκευές και παλιοσίδερα που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί στην μεγάλη στρατιωτική βάση Αλ Μπαγκράμ.

Aziz Hazara: The Restless Echo of Tomorrow - Announcements - e-flux

Στη βάση Μπαγκράμ οι ΗΠΑ είχαν στήσει επί περίπου 20 χρόνια μία κανονική πολιτεία με στρατώνες, αποθήκες πυρομαχικών, αεροπορική βάση,φαστφουντάδικα, ξενώνες, εμπορικά κέντρα. Αυτή τη βάση, όπως και άλλες υποδομές, την εγκατέλειψαν τον περασμένο Αύγουστο.

Τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αποφασίσει να ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ: Την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έπειτα από δύο δεκαετίες δυστυχίας και αναρίθμητων λουτρών αίματος στο πλαίσιο γεωπολιτικής κόντρας με ισχυρούς ανταγωνιστές όπως η Ρωσία και η Κίνα.

To Know Which Way the Wind Blows: Aziz Hazara — Mousse Magazine and  Publishing

Το «δώρο» του Χαζάρα στον αμερικανικό λαό είναι αντικειμενικά ένα «κομμάτι» της ιστορίας που έγραψε η αιματοβαμμένη επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η ολοκλήρωση της οποίας έστρωσε τον δρόμο για την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με ό,τι αυτό  συνεπάγεται για τα δικαιώματα των γυναικών, των ακτιβιστών που δεν υιοθετούν το ισλάμ ως θρησκεία και τρόπο ζωής ή των ομοφυλοφίλων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την αποστολή του στις ΗΠΑ ο Χαζάρα αξιοποίησε ένα «παραθυράκι» του νόμου που ενώ απαγορεύει την αποστολή στις ΗΠΑ απορριμμάτων και αποβλήτων δεν θέτει αυστηρούς κανονισμούς για την αποστολή αντικειμένων ή ειδών «τέχνης». Έτσι ο Χαζάρα, πολύ απλά, ονόμασε το κοντέινερ έργο τέχνης με τον τίτλο «Δώρο στον αμερικανικό λαό» αναμένοντας ότι θα φθάσει στις ΗΠΑ πριν το Σεπτέμβρη του 2022 για να συμμετάσχει σε … έκθεση του ιδρύματος Carnegie στο Πίτσμπουργκ.

To Know Which Way the Wind Blows: Aziz Hazara — Mousse Magazine and  Publishing

Η τέχνη του έχει διακριθεί σε αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς. Τον περασμένο Δεκέμβρη πήρε το πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων από το κέντρο τέχνης Pinchuk του Κιέβου για το έργο του “Bow Echo” που αποτυπώνει σε βίντεο την προσπάθεια ενός μικρού αγοριού να σκαρφαλώσει σε έναν βραχώδη λόφο της Καμπούλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Διάγγελμα του Προέδρου της Κένυας μετά την έκρηξη βίας απέναντι στη βαριά φορολογία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα