ΑΘΗΝΑ
09:21
|
02.05.2024
«Η δέσμευσή μας δεν είναι αυτοσκοπός» διεμήνυσε η Αναλένα Μπέρμποκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επανεξέταση της «κοινής δέσμευσης» χωρών της ΕΕ για στρατιωτική αποστολή στο Μαλί της Δυτικής Αφρικής πρότεινε σήμερα με δηλώσεις της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Αφορμή έδωσε η απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μαλί για απέλαση του Γάλλου πρέσβη από την πρωτεύουσα της χώρας Μπαμακό.

«Υπό το φως των τελευταίων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση του Μαλί πρέπει ειλικρινά να αναρωτηθούμε εάν πληρούνται οι όροι για την επιτυχία της κοινής δέσμευσής μας. Η δέσμευσή μας δεν είναι αυτοσκοπός» είπε η Γερμανίδα υπουργός στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η ίδια διευκρίνισε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «στενή διαβούλευση» με τους εταίρους της και την ΕΕ και κυρίως τη Γαλλία «για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε την δέσμευσή μας επί του πεδίου».

Ο γερμανικός στρατός έχει δεσμευθεί στο Μαλί με δύο αποστολές: 328 στρατιώτες μετέχουν στην Αποστολή Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαλί (EUTM) και 1.170 στρατιώτες στην Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη σταθεροποίηση του Μαλί (Minusma).

Την άνοιξη οι αποφάσεις της Γερμανίας

Τον Μάιο, η ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) θα πρέπει να αποφασίσει αν ο γερμανικός στρατός θα συνεχίσει ή όχι να συμμετέχει σε αυτές τις δύο αποστολές.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ απέκλεισε από την πλευρά της, στις 22 Ιανουαρίου, την αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτών στο Μαλί, λέγοντας πως δεν πρέπει να αφεθεί χώρος στους μισθοφόρους της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρίας Wagner, που σύμφωνα με το Παρίσι βρίσκονται στο Μαλί για να «υποστηρίξουν» τη χούντα.

Οι στενές σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την κυβέρνηση του Μαλινέζου συνταγματάρχη Ασίμι Γκοϊτά, αφότου ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 24 Μάη 2021 και την ρωσική μισθοφορική εταιρία Wagner Group έχουν θορυβήσει ισχυρές χώρες της ΕΕ με πρώτη την πρώην αποικιοκρατική δύναμη, Γαλλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα