ΑΘΗΝΑ
16:16
|
27.05.2024
Η μούσα του Μικελάντζελο Αντονιόνι και πολυβραβευμένη ηθοποιός απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή η Μόνικα Βίτι, η Ιταλίδα ηθοποιός που φώτισε το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι. Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι, αποχαιρέτησε την ηθοποιό με το εξής μήνυμα: «Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στη βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνιδα και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera», η Βίτι, η οποία έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ, πέθανε την Τετάρτη. Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης και κριτικός κινηματογράφου Βάλτερ Βελτρόνι, γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου με ανάρτησή του στο Twitter.

Η Μαρία Λουίζα Τσετσαρέλι (όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Μόνικα Βίτι) γεννήθηκε το 1931 στη Ρώμη. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ, του Ντίνο Ρίζι, του Μάριο Μονιτσέλι.

Ωστόσο, έγινε γνωστή κυρίως από τις ταινίες του Μικελάντζελο Αντονιόνι, του οποίου ήταν η καλλιτεχνική μούσα και μετέπειτα σύντροφος. Το 1968, ο Αντονιόνι αποφάσισε να ζητήσει τη Μόνικα Βίτι σε γάμο. «Με αιφνιδίασε!», είχε πει κάποτε η Βίτι. «Σκεφθείτε ότι συμβιώνουμε έντεκα χρόνια και ποτέ δεν ετέθη ζήτημα γάμου…».

Η Μόνικα Βίτι έχει τιμηθεί με 9 βραβεία Νταβίντ ντι Ντονατέλο της Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, 11 ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, μία Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου αλλά και με τον Τιμητικό Χρυσό Λέοντα της Μόστρα για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

Τα τελευταία 20 χρόνια ζούσε απομονωμένη στη Ρώμη με τον δεύτερο σύζυγό της Ρομπέρτο Ρούσο.

Μια κωμικός στο σύμπαν του Αντονιόνι

Η Μαρία Λουίζα Τσετσαρέλι ήθελε από παιδί να γίνει ηθοποιός, παρά την προειδοποίηση της μητέρας της ότι «το παλκοσένικο θα σου διαφθείρει την ψυχή και το σώμα». Κάτι που δεν έγινε, όχι μόνο γιατί ήταν μία δυνατή γυναίκα με προσωπικότητα, αλλά και γιατί είχε την τύχη να ξεκινήσει την επαγγελματική σταδιοδρομία της έχοντας ως μέντορα τον Αντονιόνι. Σπούδασε στη δραματική σχολή της Ρώμης κι εκεί ανακάλυψε την κωμική της φλέβα. Αλλά πριν προλάβει να μπει στα στούντιο της Τσινετσιτά, θα έρθει η γνωριμία της με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι για να την κλέψει για λίγο από την κωμωδία και να την βάλει στο δικό του κινηματογραφικό σύμπαν, στον σινεμά της σιωπής και της ψυχικής αποξένωσης.   

«Με πονάνε τα μαλλιά μου»

Ο Αντονιόνι, που την είχε δει στο θέατρο, της είπε ότι μπορεί να παίξει στον κινηματογράφο, για τον αξιοζήλευτο αυχένα της. Η σχέση τους θα προχωρήσει, θα γίνει ερωτική, θα ζήσουν ευχάριστα χρόνια και θα γυρίσουν μαζί τα αριστουργηματικά δράματα “Περιπέτεια”, “Νύχτα”, “Έκλειψη” και “Κόκκινη Έρημος”, στην οποία θα πει με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή της την απίστευτη ατάκα «με πονάνε τα μαλλιά μου»! Ένας συνεχής θρίαμβος για την Βίτι, την οποία θα αποθεώσει η κριτική, θα κερδίσει βραβεία και την αναγνώριση του κοινού, παρότι είχε να συναγωνιστεί μία πλειάδα από θρυλικές σταρ, από Σοφία Λόρεν, Τζίνα Λολομπριτζίτα, Κλάουντια Καρντινάλε μέχρι Μαριάντζελα Μελάτο, Βίρνα Λίζι και Ορνέλα Μούτι.   

Η Μόνικα Βίτι ερμήνευσε συνολικά 47 χαρακτήρες, μίας τεράστιας γκάμας κι έπαιξε σε καλές και λιγότερες καλές ταινίες, μέχρι το 1989, όταν αποτραβήχτηκε από τα κινηματογραφικά πλατό. Το 2002 έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της στην πρεμιέρα του θεατρικού μιούζικαλ «Notre-Dame de Paris», στο Παρίσι, ενώ είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της νόσου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Flix

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ελβετία επιστρέφει τρία λεηλατημένα αντικείμενα στο Ιράκ

Βυθισμένο υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου εντοπίστηκε από αρχαιολόγους

Παραστάσεις στην Όπερα του Καΐρου από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στα χέρια της ΕΛΑΣ τρεις κατηγορούμενοι για αρχαιοκαπηλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα