ΑΘΗΝΑ
03:36
|
20.04.2024
Η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές πιθανώς το Μάιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον ασκό του Αιόλου για πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάιο ανοίγει η αποψινή παραίτηση του 40χρονου πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας (από το κόμμα DUP) Πολ Γκίβαν.

Αφορμή έδωσε η ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας που προέρχεται από το κόμμα του (DUP) Έντουιν Πουτς πως θα σταματήσουν οι έλεγχοι μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας από τη μία μεριά, και Αγγλίας, Ουαλίας και Σκωτίας από την άλλη, επικαλούμενος εισήγηση νομικών συμβούλων της κυβέρνησης. Ωστόσο αυτό ουσιαστικά ακυρώνει μία από τις βασικές διατάξεις του Πρωτοκόλλου ΕΕ-Η.Β. για την Βόρεια Ιρλανδία που είχε συμφωνηθεί λόγω Brexit ώστε να μην διακυβευτεί η απρόσκοπτη ροή προϊόντων με την Ιρλανδία και να διατηρηθεί η ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του 1998.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας προκάλεσε την αντίστοιχη κίνηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μισέλ Ο Νιλ που προέρχεται από το κόμμα Sin Fein.

Ο αρμόδιος υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λούις, χαρακτήρισε την παραίτηση του Γκίβαν «εξαιρετικά απογοητευτική».

Από την άλλη ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργού Γεωργίας της Βόρειας Ιρλανδίας «ουσιαστική παραβίαση του διεθνούς νόμου» θυμίζοντας ότι το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ είναι διεθνής συμφωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα