ΑΘΗΝΑ
22:45
|
06.05.2024
Ιστορική μέρα για τον Ζελένσκι η σημερινή μετά την υπογραφή συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου υπέγραψαν το απόγευμα στο Κίεβο οι πρόεδροι Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσουν τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μετά την «ευφορία» που προκάλεσε στο Κίεβο η πώληση τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ (παρά τις αρνητικές αντιδράσεις της Μόσχας).

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για τις τουρκο-ουκρανικές σχέσεις καθώς υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» είπε ο Ζελένσκι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Τόνισε ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία αυξήθηκε πάνω από 50% φθάνοντας το 2021 τα 7 δισ. δολάρια. Πρόσθεσε επίσης πως οι τουρκικές εξαγωγές στην Ουκρανία (προφανώς συμπεριλαμβανομένων των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών…) αυξήθηκαν από χρόνο σε χρόνο κατά 5% μέσα στη διετία 2020-2021.

Δεν έγιναν νέες αναφορές σε περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και των στρατιωτικών εξοπλισμών μετά την υπογραφή συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας, την έγκρισή του τον περασμένο Νοέμβριο από το ουκρανικό και τουρκικό κοινοβούλιο.

Ευγνωμοσύνη Κιέβου για την ατυχή μεσολάβηση με τη Μόσχα

Κατά την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες μεσολάβησης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία μολονότι δεν είχε (επί του παρόντος) καμία απολύτως τύχη.

Ο δε Ερντογάν επανέφερε στο τραπέζι την φιλόδοξη πρότασή του να μεσολαβήσει στην αντιπαράθεση φιλοξενώντας στο τουρκικό έδαφος μία συνάντηση ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Παρά την αρνητική στάση της Μόσχας…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα