ΑΘΗΝΑ
11:51
|
25.04.2024
Συνολικά έχουν πληγεί δεκάδες τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης και μεταφοράς πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, με εταιρείες να αναφέρουν ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είναι πολλές οι εταιρείες μεταφοράς και αποθήκευσης πετρελαίου σε όλη την Ευρώπη που τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς κυβερνοεπιθέσεις. Τα εταιρικά συστήματα πληροφορικής έχουν δεχθεί επιθέσεις δολιοφθοράς στην Oiltanking στη Γερμανία, στη SEA-Invest στο Βέλγιο και στην Evos στην Ολλανδία.

Συνολικά έχουν πληγεί δεκάδες τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης και μεταφοράς πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, με εταιρείες να αναφέρουν ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν θα έπρεπε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση.

Σύμφωνα με το BBC, τα συστήματα πληροφορικής και των τριών εταιρειών κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρά προβλήματα.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς ερευνούν την κυβερνοεπίθεση που επηρέασε τα τερματικά της SEA-Invest, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου της εταιρείας στην Αμβέρσα, που ονομάζεται SEA-Tank. Μια εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι χτυπήθηκαν την Κυριακή, με κάθε λιμάνι που διαχειρίζονται στην Ευρώπη και την Αφρική να επηρεάζεται έντονα.

Η εταιρεία εργάζεται έτσι ώστε να αποκτήσει γρήγορ ένα εφεδρικό σύστημα πληροφορικής στο διαδίκτυο, αλλά λέει ότι οι περισσότερες μεταφορές υγρών παραμένουν ακόμα λειτουργικές. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η SEA-Invest έχει λάβει γνώση των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον άλλων εταιρειών, αλλά οι έρευνες δεν έχουν καθορίσει ακόμα εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους.

Ένας εκπρόσωπος της Evos στην Ολλανδία είπε στο BBC ότι οι υπηρεσίες πληροφορικής σε τερματικά στο Terneuzen, στη Γάνδη και στη Μάλτα «υπέστησαν κάποιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση».

Τη Δευτέρα η Oiltanking Deutschland GmbH & Co. KG, η οποία αποθηκεύει και μεταφέρει πετρέλαιο, καύσιμα οχημάτων και άλλα προϊόντα πετρελαίου, δήλωσε ότι η ηλεκτρονική της ασφάλεια είχε παραβιαστεί. Η εταιρεία αναγκάστηκε να λειτουργεί με «περιορισμένη δυναμικότητα» και ξεκίνησε να διερευνά το περιστατικό. Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι η επίθεση στο Oiltanking είναι τύπου «ransomware», όπου οι χάκερ ανακατεύουν δεδομένα και καθιστούν τα συστήματα υπολογιστών μη λειτουργικά έως ότου πληρωθούν λύτρα.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, μια επίθεση «ransomware» στον προμηθευτή πετρελαίου των ΗΠΑ Colonial Pipeline είδε τις προμήθειες να μειώνομνται σε όλες τις ΗΠΑ και σε πολλές πολιτείες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η επιχείρηση δολιοφθοράς έρχεται σε μια περίοδο που οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τις μεγάλες ανατιμήσεις στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως τα πολλαπλά περιστατικά επιθέσεων είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας να διαταραχθεί ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα