ΑΘΗΝΑ
22:02
|
07.05.2024
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το ΔΝΤ και τους εταίρους της ευρωζώνης τους επόμενους δύο μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους της ευρωζώνης τους επόμενους δύο μήνες, ξεχρεώνοντας συνολικά για τα κεφάλαια του ΔΝΤ που δανείστηκε έτσι ώστε να αποτρέψει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δήλωσαν στο Reuters δύο Έλληνες αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στο Reuters την Πέμπτη ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (2,03 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια του ΔΝΤ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για την τελευταία παρτίδα των συνολικά 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που ο δανειστής παρείχε σε δύο προγράμματα διάσωσης μεταξύ 2010 και 2014.

Επιπλέον, το ελληνικό κράτος θα αποπληρώσει περίπου 5,3 δισ. ευρώ σε δάνεια που δόθηκαν από τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη και λήγουν το 2022 και το 2023, έως το τέλος του πρώτου τριμήνου.

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες», ανέφερε ένας αξιωματούχος στο Reuters. «Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ. Θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», πρόσθεσε.

Η Αθήνα χρειάστηκε τα τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μεταξύ των ετών 2010 και 2015, συνολικού ύψους άνω των 260 δισ. ευρώ. Μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η Ελλάδα αποπλήρωσε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ νωρίτερα το 2019 και το 2021 και έχει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανεξόφλητα δάνεια μέχρι το 2024.

Το ελληνικό κράτος άαρχισε να αποπληρώνει τα πρώτα δάνεια διάσωσης προς τους εταίρους του στην ευρωζώνη πέρυσι και θέλει να επιταχύνει τον ρυθμό. Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα και των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για τις σκληρές συνθήκες λιτότητας που επιβλήθηκαν από το ταμείο ήταν συχνές κατά τα χρόνια της κρίσης, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε βαθιά ύφεση με την ανεργία να αγγίζει το 27%.

Η Ελλάδα αναμένει να βγει από τις ενισχυμένες συνθήκες επιτήρησης που επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγχει προσεκτικά την τήρηση των δεσμεύσεών της το καλοκαίρι. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 9% το 2021 μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από το πρώτο κύμα περιορισμών για τον COVID και προβλέπει ανάπτυξη άνω του 5% φέτος. Διαθέτει απόθεμα μετρητών περίπου 32 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον τρία χρόνια λήξεως χρέους.

ΠΗΓΗ: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα