ΑΘΗΝΑ
22:04
|
08.08.2022
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι μεταξύ των υποψηφίων για να αναλάβει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι μεταξύ των υποψηφίων για να αναλάβει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, έφθασε την Πέμπτη στην πατρίδα του, όπως μεταδίδει η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

H νορβηγική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες ότι σκοπεύει να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή το όνομα του νέου επικεφαλής της Norges Bank και ότι ο υποψήφιος που θα επιλεγεί για τον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την ίδια ημέρα.

Εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Οικονομικών, με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει το πού βρίσκεται ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ή ποιος θα διοριστεί διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Η ανακοίνωση του νέου επικεφαλής της Norges Bank θα γίνει σήμερα Παρασκευή, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, συμπλήρωσε.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας θα είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και την επίβλεψη του κρατικού επενδυτικού ταμείου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισεκ. δολαρίων.

Ο Στόλτενμπεργκ, οικονομολόγος και πρώην ηγέτης του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, διετέλεσε πρωθυπουργός της Νορβηγίας από το 2000 έως το 2001 και από το 2005 έως το 2013, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο του 2014. Έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικονομικών και υπουργός Ενέργειας.

Αν και ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Μαρτίου, ο Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει πως στην περίπτωση που διοριζόταν ο ίδιος, θα ολοκλήρωνε πρώτα τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

Βασική αντίπαλος του Στόλτενμπεργκ είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της Norges Bank, κάτοχος διδακτορικού στα οικονομικά και επικεφαλής των τμημάτων Νομισματικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ουκρανία θέλει να εξάγει 5 εκ. τόνους σιτηρών κάθε μήνα

«Βροχή» τα δις στις πολεμικές βιομηχανίες με αφορμή την Ουκρανία

Ευρωπαϊκή επιχορήγηση στρατιωτικής κινητικότητας στους λετονικούς σιδηροδρόμμους

Επίθεση… «ψαλιδοχέρη» σε επίσημη τελετή στις Νήσους Σολωμόντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα