Η εμπορική φαλαινοθηρία στην Ισλανδία θα μπορούσε να απαγορευτεί εντός δύο ετών, αφού μία υπουργός της κυβέρνησης είπε ότι δεν δικαιολογείται η πρακτική αυτή.
Η βόρεια ευρωπαϊκή χώρα, ένα νησί στον Βόρειο Ατλαντικό, είναι ένα από τα λίγα μέρη που επιτρέπεται το κυνήγι φαλαινών.
Ωστόσο, η ζήτηση για το κρέας των θηλαστικών έχει μειωθεί δραματικά από τότε που η Ιαπωνία -η κύρια αγορά της Ισλανδίας- άρχισε ξανά την εμπορική φαλαινοθηρία το 2019.
Η υπουργός Αλιείας της Ισλανδίας λέει ότι η φαλαινοθηρία δεν είναι πλέον κερδοφόρα.
«Γιατί να αναλάβει η Ισλανδία το ρίσκο να συνεχίσει τη φαλαινοθηρία, η οποία δεν έχει φέρει κανένα οικονομικό όφελος, προκειμένου να πουλήσει ένα προϊόν για το οποίο δεν υπάρχει σχεδόν καμία ζήτηση;» έγραψε η Svandis Svavarsdottir την Παρασκευή στην εφημερίδα Morgunbladid.
Οι πιο πρόσφατες ετήσιες ποσοστώσεις της Ισλανδίας επιτρέπουν το κυνήγι 209 πτερυγοφαλαινών, οι οποίες θεωρούνται υπό εξαφάνιση, και 217 φαλαινών μινκ – ένα από τα μικρότερα είδη.
Τι είναι η φαλαινοθηρία και γιατί είναι αμφιλεγόμενη;
Όμως η κ. Svavarsdottir, μέλος του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος, είπε ότι το γεγονός ότι μόνο μία φάλαινα είχε σκοτωθεί τα τελευταία τρία χρόνια δείχνει ότι η πρακτική αυτή είχε μικρό οικονομικό όφελος για τη χώρα. Είπε ότι αυτό θα ήταν ένας βασικός παράγοντας στην απόφαση σχετικά με το εάν θα παραταθεί η φαλαινοθηρία πέρα από το 2023.
Όταν η Ιαπωνία ξανάρχισε την εμπορική φαλαινοθηρία το 2019, μετά από παύση τριών δεκαετιών, προκάλεσε σημαντική πτώση στη ζήτηση για τις εξαγωγές φαλαινών της Ισλανδίας, καθιστώντας το κυνήγι λιγότερο κερδοφόρο.
Άλλοι παράγοντες έχουν επίσης κάνει την φαλαινοθηρία πιο δύσκολη. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης έκαναν τις ισλανδικές μονάδες επεξεργασίας κρέατος φαλαινών λιγότερο αποτελεσματικές και η επέκταση μιας παράκτιας ζώνης απαγόρευσης αλιείας ανέβασε το κόστος του κυνηγιού φαλαινών.
Η κ. Svavarsdottir είπε επίσης ότι οι δραστηριότητες φαλαινοθηρίας της Ισλανδίας μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, για παράδειγμα η αλυσίδα Whole Foods με έδρα τις ΗΠΑ σταμάτησε να εμπορεύεται ισλανδικά προϊόντα όταν ξανάρχισε η εμπορική φαλαινοθηρία εκεί το 2006.
Τα νέα χαιρετίστηκαν από τους ακτιβιστές, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η φαλαινοθηρία στην Ισλανδία εδώ και πολλά χρόνια.
“Αυτά είναι προφανώς εξαιρετικά ευπρόσδεκτα νέα… και ήταν καιρός. Οι Ισλανδοί φαλαινοθήρες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες φάλαινες τα τελευταία χρόνια, παρά τη σχεδόν μηδενική εγχώρια ζήτηση”, δήλωσε η Vanessa Williams-Grey από τη φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου Whale and Dolphin Conservation.
Άλλες βιομηχανίες που σχετίζονται με τις φάλαινες είναι πλέον πιο επιτυχημένες στην Ισλανδία, με εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές φαλαινών να επισκέπτονται το νησί το 2019, ελπίζοντας να ρίξουν μια ματιά στα θαλάσσια θηλαστικά.
Επί του παρόντος, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες που επιτρέπουν την εμπορική φαλαινοθηρία.
Πηγή: BBC