ΑΘΗΝΑ
14:30
|
05.05.2024
Νέο «πυροτέχνημα» από μη κατονομαζόμενες πηγές που μίλησαν στο Reuters χωρίς να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για την αξιολόγησή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει το 70% των δυνάμεων που  χρειάζονται για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία εντός των επομένων εβδομάδων. Οι μη κατονομαζόμενοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για την αξιολόγησή τους. Διευκρίνισαν ότι η εν λόγω «εκτίμηση» βασίζεται σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, τις οποίες αδυνατούν να αποκαλύψουν λόγω απορρήτου. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι δεν έχουν ιδέα εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει αποφασίσει να κάνει «αυτό το βήμα» (σ.σ. της εισβολής) και δεν απέκλεισαν την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Η Μόσχα φέρεται να έχει συγκεντρώσει 110.000 στρατιωτικούς στα σύνορα με την Ουκρανία και ενδέχεται, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, να διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για να εξαπολύσει την επίθεσή της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα στο Ρόιτερς αναφέρει, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, ότι με τον ρυθμό που συνεχίζουν να φθάσουν στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο αναμένεται να έχει στη διάθεσή του δύναμη επαρκή για εισβολή μεγάλης κλίμακας -κάπου 150.000 άνδρες- περί τα μέσα του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εάν ο Ρώσος πρόεδρος κάνει την πιο ριζοσπαστική επιλογή, θα μπορούσε να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά πως μια τέτοια σύρραξη θα είχε βαρύ ανθρώπινο κόστος, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ως 50.000 αμάχους, 5.000 ως 25.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς και 3.000 ως 10.000 Ρώσους στρατιωτικούς. «Θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης αληθινό τσουνάμι 1 ως 5 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως στην Πολωνία», γράφει το Ρόιτερς.

Ένα πρώτο απόσπασμα Αμερικανών στρατιωτικών έφθασε χθες Σάββατο στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε να αναπτυχθούν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν τη χώρα-μέλος του NATO σε περίπτωση «οποιασδήποτε επίθεσης», εν μέσω του συνεχιζόμενου διπλωματικού μπαλέτου με σκοπό να πειστεί η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή, διαβεβαιώνει πως απλά θέλει εγγυήσεις τη δική της ασφάλεια. Η Μόσχα έχει αναγγείλει εξάλλου κοινά «στρατιωτικά γυμνάσια» με τη Λευκορωσία, όπου έχει αναπτύξει αρκετά τάγματα, βόρεια του Κιέβου και στην περιφέρεια της Μπρεστ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ξανά την περασμένη Πέμπτη πως έχουν «αποδείξεις» ότι η Μόσχα προετοίμαζε ψευδές βίντεο που υποτίθεται πως θα κατέγραφε ουκρανική επίθεση για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση το διέψευσε.

Για ρωσική εισβολή, βέβαια, έγραψε και το «έγκριτο» πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναγκάστηκε μετά να παραδεχθεί πως «έκανε λάθος», αλλά οι εντυπώσεις μένουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα