Παρελθόν αποτελεί για την Τυνησία κορυφαία δικαστική αρχή, καθώς ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την διάλυσή της με το πρόσχημα της μεροληψίας και της διαφθοράς, επιβεβαιώνοντας τους φόβους σχετικά με την ανάμειξή του στο δικαστικό σύστημα, τους οποίους έχει επισφραγίσει άλλωστε με την έντονη κριτική του προς τους δικαστές της χώρας.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Al Jazeera, ο Κάις Σαΐντ (Kais Saied), ο οποίος είχε παύσει την κυβέρνηση και είχε αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποτελεί «πράγμα του παρελθόντος» και κατηγόρησε τα μέλη του συμβουλίου για χρηματισμούς δισεκατομμυρίων, καθώς και αργοπορία στη διερεύνηση πολιτικά ευαίσθητων ζητημάτων.
«Σε αυτό το συμβούλιο, οι θέσεις και οι διορισμοί γίνονται ανάλογα με την πίστη. Η θέση τους δεν είναι εκεί που κάθονται τώρα, αλλά εκεί που στέκονται οι κατηγορούμενοι» δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο υπουργείο Εσωτερικών ο Κ. Σαΐντ, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορείτε να φανταστείτε τα χρήματα που έχουν καταφέρει να λάβουν ορισμένοι δικαστές, δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια».
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ανακάλεσε τον Ιανουάριο όλα τα οικονομικά προνόμια για τα μέλη του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε το 2016 και έχει ως αποστολή να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την πειθαρχία του δικαστικού σώματος και να φροντίζει για τις επαγγελματικές προαγωγές.
Τέλος, η διάλυση του δικαστικού σώματος έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας έχει ξεκινήσει μια ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση πριν από τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος, το οποίο, όπως υποστηρίζει, πρόκειται θα τεθεί σε δημοψήφισμα, χωρίς να έχει εμπλέξει σημαντικούς πολιτικούς φορείς ή φορείς της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία.