Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η Lata Mangeshkar (Λάτα Μανγκεσκάρ), μία από τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες της Ινδίας, γνωστή ως το «Αηδόνι» του Μπόλιγουντ.
Η Lata Mangeshkar εισήχθη σε νοσοκομείο της Βομβάης τον Ιανουάριο, όταν διαγνώστηκε θετική στον νέο κορονοϊό. Ο θεράπων ιατρός της δήλωσε ότι η 92χρονη πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια. «Η Mangeshkar πέθανε σήμερα το πρωί από πολυοργανική ανεπάρκεια μετά από περισσότερες από 28 ημέρες νοσηλείας αφού νόσησε από κορονοϊό», δήλωσε ο Δρ Πρατίτ Σαμντάνι, από στο Breach Candy Hospital της Βομβάης.
Κατά τη διάρκεια της 70χρονης καριέρας της η Mangeshkar ερμήνευσε περισσότερα από 30.000 τραγούδια σε 36 γλώσσες. Ωστόσο, οι ερμηνείες της στο Μπόλιγουντ, την κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας, την έκαναν «εθνικό σύμβολο» της χώρας.
Η κυβέρνηση της Ινδίας κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε ότι η κηδεία της Mangeshkar θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη. Οι σημαίες επίσης θα κυματίζουν μεσίστιες. Το «Αηδόνι» της Ινδίας θα αποτεφρωθεί στη Βομβάη σήμερα το απόγευμα.
Ο πρόεδρος της Ινδίας, Ραμ Ναθ Κοβίντ, δήλωσε «συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου» και πρόσθεσε ότι τα τραγούδια της Mangeshkar «ενέπνευσαν πολλές γενιές και άγγιξαν τα βαθύτερα συναισθήματα όλων». Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της χώρας, τόνισε ότι το κενό που αφήνει είναι Mangeshkar δυσαναπλήρωτο. ««Αφήνει ένα κενό στο έθνος μας που δεν μπορεί να καλυφθεί. Οι επόμενες γενιές θα τη θυμούνται ως μια σταθερά του ινδικού πολιτισμού, της οποίας η μελωδική φωνή είχε μια απαράμιλλη ικανότητα να μαγεύει τους ανθρώπους», είπε ο Μόντι. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ραχούλ Γκάντι χαρακτήρισε τη φωνή της εκλιπούσης «αθάνατη» ενώ πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσει να ακούγεται στις καρδιές των ανθρώπων που την αγάπησαν».
Γεννημένη το 1929 στην Ινδία πριν από την ανεξαρτησία, η Mangeshkar άρχισε να τραγουδά στην εφηβεία της. Ενθουσίασε τους παθιασμένους με τη μουσική Ινδούς με τη ζωηρή φωνή της και το εύρος της, τραγουδώντας τα πάντα, από πατριωτικά τραγούδια μέχρι ρομαντικές μπαλάντες, τόσο σε ταινίες όσο και σε δισκογραφικά άλμπουμ.
Τα τραγούδια της παρακίνησαν εκατομμύρια Ινδούς κατά τη διάρκεια των πολέμων με την Κίνα και το Πακιστάν να αποτίσουν φόρο τιμής στις αμυντικές δυνάμεις. Μερικά από αυτά δε, χρησιμοποιούνται ως προσευχές σε ναούς και σχολεία. «Η φωνή μου είναι δώρο από τον Θεό», είπε κάποτε σε μια συνέντευξη. «Έμαθα να συγκινώ μέσα από τη φωνή μου. Όταν τραγουδούσα ένα νανούρισμα, γινόμουν μητέρα, όταν ερμήνευα μία ρομαντική μπαλάντα, γινόμουν ερωμένη».
Με πληροφορίες από BBC, Reuters