ΑΘΗΝΑ
08:52
|
13.05.2024
Προηγείται ο υποψήφιος του PLN, Χοσέ Μαρία Φιγκέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Απελευθέρωσης (PLN, κεντροαριστερά) για την προεδρία που υπήρξε αρχηγός του κράτους από το 1994 ως το 1998 προηγείται, στην κούρσα για την εκλογή προέδρου στην Κόστα Ρίκα, όπου χθες Κυριακή, με τη συμμετοχή να αγγίζει το 60%, διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές.

Mε καταμετρημένο το 74% των ψήφων, ο Φιγκέρες φέρεται να συγκεντρώνει το 27% των ψήφων, έναντι 17% του Ροντρίγο Τσάβες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή.

«Η Κόστα Ρίκα πρόκειται να γίνει η νικήτρια χώρα που όλοι ονειρευόμασταν, η νικήτρια χώρα που όλοι αξίζουμε», είπε ο Φιγκέρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Κυριακής. 

Ο Ροντρίγο Τσάβες, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας που διετέλεσε για λίγο υπουργός Οικονομικών, ήταν στη δεύτερη θέση με σχεδόν 17% των ψήφων. Είπε ότι θα αντιμετωπίσει τον Φιγκέρες στον δεύτερο γύρο, αν και από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα είχε μόνο μια μικρή διαφορά έναντι του τρίτου υποψήφιου. Σε ομιλία του την Κυριακή υποσχέθηκε να μειώσει την ανισότητα, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες και να μειώσει το κόστος ζωής διαλύοντας τα μονοπώλια. 

Ο συντηρητικός ευαγγελικός ιεροκήρυκας και δημοσιογράφος, Φαμπρίτσιο Αλβαράντο, βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 15% των ψήφων.

Κανένας από τους 25 υποψήφιους (πρόκειται για αριθμό ρεκόρ) που διεκδικούσαν την προεδρία δεν αναμενόταν να εξασφαλίσει πάνω από το 40% των ψήφων και να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, με τον δεύτερο γύρο να είναι ήδη προγραμματισμένος για τις 3 Απριλίου.

Στις χθεσινές εκλογές, με επίδικο για τον λαό της χώρας την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της ανεργίας, κρίνονταν επίσης οι 57 έδρες του κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεσημέρι το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πρώτα συμπεράσματα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα