ΑΘΗΝΑ
12:23
|
05.07.2022
Από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης Δένδια στο Λονδίνο είναι η προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Βρίσκομαι και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταρχήν για να δω του πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Αθήνα (και έχουν βάση το Λονδίνο) σε μια προσπάθεια αφενός μεν να προωθήσω την υποψηφιότητα μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε νωρίς σήμερα το απόγευμα στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την εκεί επίσκεψη του.

Διευκρίνισε ότι ένας από τους βασικούς λόγους της επίσκεψής του είναι να τους ενημερώσει για τις «ελληνικές θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα». Σημείωσε δε, ότι το ίδιο θα κάνει και αύριο στην Ρώμη. 

Παράλληλα έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον ασκούντα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών Κρις Χάρις, καθώς η ομόλογός του Λιζ Τρας είναι σε απομόνωση εξαιτίας του covid.

Εικόνα

Ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα αυτής της συνάντησης θα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφηκε πριν λίγες εβδομάδες. «Πώς θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και πώς θα μπορέσουμε από την εφαρμογή του να αποκομίσουμε τα περισσότερα τόσο εμείς, η ελληνική πλευρά, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.  

«Ιστορική συμφωνία»

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε το πρωτόκολλο «ιστορική συμφωνία» που υπογράφτηκε μετά την έξοδο του  Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και στόχο έχει να ενδυναμώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υποθέσεις και γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει τις σχέσεις των δύο κρατών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των άλλων θεμάτων που συμπεριλαμβάνει η ατζέντα τους είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν τις δύο χώρες με άξονα την εφαρμογή του «Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό διμερές πλαίσιο» που υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το «Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης. Και η κάθε προσπάθεια επαφής με την βρετανική κυβέρνηση έχει για εμάς, την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  μια πολύ μεγάλη σημασία».

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός που υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισημερινός: «Ξηλώνεται» σταδιακά η κυβέρνηση Λάσο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Θέμα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα θέτει η Κομισιόν

Ομιλία Μητσοτάκη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα