ΑΘΗΝΑ
21:35
|
05.11.2024
Ο στρατός του Αρακάν πολεμά εδώ και δεκαετίες για να κερδίσει περισσότερη αυτονομία για τους βουδιστές στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις ξέσπασαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και ανταρτών στο κρατίδιο Ραχίν, μια περιοχή που συγκλονίζεται εδώ και χρόνια από τη βία, αλλά είχε παραμείνει σχετικά ήρεμη μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Ο στρατός του Αρακάν, μια από τις ισχυρότερες πολιτοφυλακές στη Μιανμάρ, πολεμά εδώ και δεκαετίες για να κερδίσει περισσότερη αυτονομία για τους βουδιστές στην περιοχή.

Τον Νοέμβριο του 2020 οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ συμφώνησαν σε εκεχειρία με τον στρατό του Αρακάν. Λίγο μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 ο βιρμανικός στρατός επανέλαβε τη δέσμευσή του στη συμφωνία.

Όμως την Παρασκευή ο στρατός διείσδυσε σε μια βάση του στρατού του Αρακάν κοντά στα σύνορα με το Μπανγκλαντές και ξέσπασαν συγκρούσεις οι οποίες διήρκησαν περίπου τρεις ώρες, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοτώθηκε ένα μέλος της πολιτοφυλακής.

«Υπάρχει στρατιωτική ένταση η οποία μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή», τόνισε. «Αναρωτιόμαστε αν ο στρατός προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το κρατίδιο Ραχίν το οποίο μέχρι σήμερα ήταν ήρεμο και σταθερό», πρόσθεσε.

Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, επιβεβαίωσε τις συγκρούσεις αυτές, επισημαίνοντας ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ωστόσο απέδωσε την επίθεση σε αντάρτες της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

«Ερευνούμε την παρουσία του στρατού του Αρακάν στην περιοχή», δήλωσε.

Το 2017 ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε αιματηρές διώξεις εναντίον των Ροχίνγκια. Πολλές χιλιάδες μέλη της μειονότητας φονεύθηκαν και περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο γειτονικό Μπανγκλαντές, μια τραγωδία την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «γενοκτονία».

Το 2019 και το 2020 οι συγκρούσεις εντάθηκαν μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και του στρατού του Αρακάν, προκαλώντας τον εκτοπισμό περίπου 200.000 ανθρώπων. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στη βία μετά το πραξικόπημα. Άμαχοι έχουν σχηματίσει πολιτοφυλακές οι οποίες ενίσχυσαν τους στρατούς των ανταρτών διάφορων εθνοτήτων και έχουν αρχίσει να συγκρούονται με τις ένοπλες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα ο στρατός που είναι στην εξουσία καταστέλλει με τη βία τις κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος: περισσότεροι από 1.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και σχεδόν 9.000 κρατούνται, σύμφωνα με τοπική οργάνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοπλο επεισόδιο στην Κυψέλη με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα