ΑΘΗΝΑ
23:37
|
03.05.2024
Νέο σύμμαχο στην πολυετή διαμάχη με την Αιθιοπία πάνω στη διαχείριση των νερών του Νείλου φαίνεται πως βρήκε στο Τζιμπουτί ο πρόεδρος Σίσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πρόσωπο του προέδρου του μικρού Τζιμπουτί στην ανατολική Αφρική ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι πιθανώς να βρήκε έναν νέο “σύμμαχο” στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Αιθιοπία για τη διαχείριση των νερών του ποταμού Νείλου μετά το (υπό ολοκλήρωση) αιθιοπικό Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης.

Η διαχείριση των νερών του Νείλου με τρόπο που να μην διαταράσσει την επάρκεια της Αιγύπτου σε υδάτινους πόρους είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι καθώς από το νερό εξαρτάται το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής (και όχι μόνον…) παραγωγής στη χώρα. Έτσι, υποδέχθηκε ο ίδιος την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου τον πρόεδρο του Τζιμπουτί Ισμαήλ Όμαρ Γκέλεχ με την χαρακτηριστική φράση: «Ο αγαπητός καλεσμένος έφθασε στην δεύτερη πατρίδα του στην Αίγυπτο».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες στο προεδρικό Μέγαρο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε πως η διήμερη επίσκεψη του ομολόγου του από το Τζιμπουτί είναι «συνέχεια του συντονισμού των κινήσεών τους σε όλα τα επίπεδα».

Επιβεβαίωσε ότι τη θέληση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να επιλύσει τα ζητήματα και τις εκκρεμότητες για το αιθιοπικό φράγμα με διάλογο και με τρόπο που να ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στη βάση διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η δήλωση αυτή φάνηκε σαν μία προσπάθεια αναζωογόννησης της διαπραγμάτευσης που κατέρρευσε (για μία ακόμη φορά) τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε υιοθετήσει απόφαση καλώντας τις τρεις χώρες να ξαναρχίσουν τη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Γκέλεχ από την πλευρά του επιβεβαίωσε την σημασία ενεργοποίησης της διμερούς συνεργασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως συνεργάζονται για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων αλλά και της «ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα