Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις δίνει η Τουρκία, που αυτήν τη φορά διά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, έθεσε πάλι θέμα κυριαρχίας για ελληνικά νησιά.
Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, ο Οκτάι είπε ότι «μιλάμε για ένα μικροσκοπικό νησί. Απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Ενώ από την Τουρκία απέχει, νομίζω, περίπου 4 μίλια. (…) Κι έρχονται (σ.σ. οι Ελληνες) και διεκδικούν υφαλοκρηπίδα από αυτό το νησί. Δεν είναι τίποτα άλλο αυτό από εγωιστική και κακομαθημένη στάση. Η Τουρκία δεν μπορεί να υποχωρεί».
Ο ίδιος συνέχισε αναφερόμενος και στις Οινούσσες, από όπου – όπως είπε – «αν φωνάξετε θα σας ακούσουν απέναντι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο. Από τέτοια κοντινά νησιά (σ.σ. οι Ελληνες) έρχονται ακριβώς μπροστά μας και διώχνουν και τους ψαράδες. Δεν έχουν όριο». Κατέληξε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τη «στρατιωτικοποίηση» αλλά και την εγκατάσταση ανθρώπων στα νησιά.
Με αφορμή αυτές και άλλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε Καστελόριζο, Οινούσσες και άλλα νησιά, όπως και του δικαιώματός τους σε υφαλοκρηπίδα και άμυνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι «πρόκειται για αβάσιμες θέσεις της Τουρκίας».
«Οι θέσεις της χώρας μας είναι πάγιες», πρόσθεσε. «Εδράζονται πάνω στο Διεθνές Δίκαιο και οι θέσεις αυτές βρίσκουν απήχηση όχι μόνο στους Συμμάχους μας, στις χώρες της περιοχής, αλλά και σε όλα τα διεθνή fora. Πρόκειται για ρητορική και προκλήσεις οι οποίες, προφανώς, όπως δεν είχαν, δεν θα έχουν και κανένα αποτέλεσμα», επέμεινε, καλλιεργώντας στον λαό φρούδες ελπίδες για τη στήριξη που μπορεί να παράσχουν στην πράξη οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.
Στον ίδιο τόνο, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ είπε ότι θα επισκεφτεί το Καστελόριζο το Σάββατο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (φιέστα της ΕΕ). Σημείωσε ότι αυτή είναι η απάντηση της Ελλάδας στις κατηγορίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι σε κανένα διεθνές φόρουμ δεν έχει ακουστεί κάτι εις βάρος της Ελλάδας, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η τουρκική απειλή απέναντι στην Ελλάδα είναι ενεργή.
Στο μεταξύ, το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απαράδεκτη βεβήλωση της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, λέγοντας ότι «οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους» αναφέρει και κάνει λόγο για προσβλητικές εικόνες, που «έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καλώντας «τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».
Σε αυτό το φόντο, χτες σημειώθηκαν δύο εμπλοκές στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά που παραβίασαν 12 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.
Πηγή: 902.gr