ΑΘΗΝΑ
14:40
|
18.11.2024
Περισσότεροι από 100 ιπποπόταμοι που εισήχθησαν ως εξωτικά κατοικίδια αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον στην Κολομβία.
A hippopotamus cools off in a pond at the Bioparque Estrella in Chapa de Mota, Mexico State, Mexico, Sunday, April 19, 2020. After having had to close its doors last month due to the coronavirus pandemic, the theme and safari park has begun selling half-price advance tickets online to raise money to feed its more than 2000 animals.(AP Photo/Rebecca Blackwell)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 100 ιπποπόταμοι που εισήχθησαν ως εξωτικά κατοικίδια από τον βαρόνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον στην Κολομβία, καθώς οι τοπικές αρχές τους έχουν ανακηρύξει «εισβολικό είδος». Μετά τη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, αποφασίστηκε βάσει επιστημονικών και τεχνικών μελετών να μπουν οι ιπποπόταμοι στη λίστα των «εισβολικών ειδών», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κολομβίας. 

Μια μελέτη εμπειρογνωμόνων έδειξε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα οικοσυστήματα με πιθανές επιπτώσεις στα ενδογενή είδη στην Κολομβία. «Αυτή είναι η πρώτη φάση πριν καθοριστεί μια συγκεκριμένη δράση για το τι θα γίνει με το συγκεκριμένο ζωικό είδος στη χώρα», ανέφερε το υπουργείο. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ άφησε στην Κολομβία αυτή την απροσδόκητη κληρονομιά και οι ιπποπόταμοι, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πτώση του και τον θάνατό του, κυκλοφορούν ελεύθερα στα νερά του ποταμού Μαγκνταλένα. 

 Η αποικία με περισσότερα από 100 ζώα θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη ομάδα εκτός Αφρικής. Είναι οι άμεσοι απόγονοι ενός ζευγαριού ιπποπόταμων που εισήγαγε ο Εσκομπάρ όταν βρισκόταν στο απόγειο της φήμης του, για τον ζωολογικό κήπο στη χασιέντα του στη Νάπολη, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Μεντεγίν.  Μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας το 1993, τα ζώα αφέθηκαν στην τύχη τους και η τεράστια βίλα εγκαταλείφθηκε επίσης. 

Φλαμίνγκο, καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες και άλλα ζώα πωλήθηκαν σε άλλους ζωολογικούς κήπους. Οι ιπποπόταμοι που έμεινα εκεί συνέχισαν να αναπαράγονται και έγιναν πόλος έλξης για τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ιπποπόταμων μπορεί να τετραπλασιαστεί σε δέκα χρόνια. «Η Κολομβία δεν έχει την πολυτέλεια να επιτρέψει σε αυτό το είδος να αναπτυχθεί στην επικράτειά της», δήλωσε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας Μανουέλ Ροντρίγκεζ. 

Αν και το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αποκαλύφθηκε, ο Ροντρίγκεζ συμμετείχε στη δημιουργία του. Είπε ότι ζήτησε από τις αρχές να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση αυτού του είδους, συμπεριλαμβανομένου του κυνηγιού. 

Πριν από δέκα χρόνια, επιστήμονες από την Cornarea, την αρμόδια περιφερειακή κρατική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, άρχισε ένα πρόγραμμα για τη στείρωση αυτών των ιπποπόταμων. Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει χειρουργικά να στειρώσουν δώδεκα ζώα και περίπου 40 με φάρμακα. Αλλά σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους αυτής της υπηρεσίας όλα όσα σχετίζονται με τους ιπποπόταμους είναι πολύπλοκα, ακριβά και επικίνδυνα. Παρά τις προσπάθειες για στείρωση των ζώων, ο πληθυσμός τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Πηγές: Politika.rs , AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαρκόπουλο: Παραδόθηκε 19χρονος εμπλεκόμενος σε θανάσιμο πυροβολισμό 5χρονου παιδιού

Λάρισα: Χτύπησε τη σύντροφό του και την έσυρε με το αυτοκίνητο

Καταγγελία για εν ψυχρώ δολοφονία κυνηγόσκυλου από κτηνοτρόφο στην Ηλεία (σκληρές εικόνες)

Μπήκαν στο Ουίνδσορ και έφυγαν… με δύο αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα