ΑΘΗΝΑ
18:18
|
03.05.2024
Η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή τους ως το 2030 στο 20% από το 9% που έχει σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την επίτευξη της ασφάλειας του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής υπεροχής της ΕΕ σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών με επενδύσεις άνω των 45 δισ ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ. Βασικός στόχος; Να αυξήσει η ΕΕ την παραγωγή τους ως το 2030 στο 20% από το 9% που έχει σήμερα.

Ο θαυμαστός κόσμος των ημιαγωγών | Πεμπτουσία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας τον “Eυρωπαϊκό Nόμο για τα Chips” εξήγησε ότι θα συνδυαστούν επενδύσεις, ρυθμιστικό πλαίσιο και οι απαραίτητες στρατηγικές συνεργασίες για να γίνει η ΕΕ “ηγετική δύναμη” σε αυτήν την τόσο σημαντική αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.

Ανέφερε τους ακόλουθους δύο βασικούς στόχους: Ο πρώτος είναι βραχυπρόθεσμος και αφορά την αύξηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε μελλοντικές κρίσεις για να μπορεί να αποφεύγει τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο δεύτερος είναι μεσοπρόθεσμος για να καταστεί η Ευρώπη «βιομηχανικός ηγέτης σε αυτή η τη στρατηγική αγορά».

Διευκρίνισε πως ο «Ευρωπαϊκός Νόμος για τα Chips» θα επικεντρωθεί σε πέντε τομείς:

Πρώτον, στον τομέα της έρευνας, στον οποίο η Ευρώπη είναι ηγέτης παγκοσμίως και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε νέες τεχνολογίες και σε Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δεύτερον, θα δοθεί έμφαση στο μότο: «από το εργαστήριο στο εργοστάσιο», προκειμένου να μεταφραστεί η ευρωπαϊκή αριστεία στην έρευνα σε βιομηχανική καινοτομία και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του εργαστηρίου και της πραγματικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Τρίτον, επενδύσεις σε προηγμένες εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής που έχουν τεράστιο αρχικό κόστος. «Προσαρμόζουμε τους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις, υπό αυστηρούς όρους. Αυτό θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, τη δημόσια στήριξη σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής πρώτης κατηγορίας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τέταρτον, χρηματοδότηση μικρότερων καινοτόμων εταιρειών, ΜΜΕ και νεοφυών επιχειρήσεων.

Πέμπτον, οικοδόμηση συνεργασιών με χώρες εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα που παρατηρείται σήμερα. «Καμία χώρα και καμία ήπειρος δεν μπορεί να είναι απολύτως αυτάρκης. Η Ευρώπη θα εργάζεται πάντα για να διατηρεί ανοιχτές τις παγκόσμιες αγορές και να τις διατηρεί συνδεδεμένες», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε:

«Το κλειδί της επιτυχίας μας βρίσκεται στους καινοτόμους της Ευρώπης, στους παγκόσμιας κλάσης ερευνητές μας και στους ανθρώπους που έχουν κάνει την ήπειρό μας να ευημερεί επί δεκαετίες. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου ξεκίνησαν όλες οι βιομηχανικές επαναστάσεις και η Ευρώπη μπορεί επίσης να είναι το σπίτι της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα