ΑΘΗΝΑ
16:49
|
25.04.2024
Ολοένα και περισσότερη ελευθερία όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία τάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοένα και περισσότερη ελευθερία όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία τάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς βρίσκεται στη μέση του περιβόητου party-gate για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια την εποχή που η Αγγλία βρισκόταν σε lockdown.

Σήμερα, Τετάρτη (9/2), ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους βουλευτές ότι σχεδιάζει να τερματίσει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για τον Covid στην Αγγλία – συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση – έναν μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, που κανονικά πρόκειται να λήξουν στις 24 Μαρτίου, όποιος βρεθεί θετικός στον ιό πρέπει να απομονωθεί για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Ωστόσο, ο Μπ. Τζόνσον είπε στους βουλευτές ότι αναμένει πως οι τελευταίοι εγχώριοι κανόνες θα λήξουν πιο νωρίς «υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι τρέχουσες ενθαρρυντικές τάσεις στα δεδομένα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι σκοπεύει να δώσει το περίγραμμα της ζωής με τον Covid, μόλις επιστρέψει από τις βουλευτικές διακοπές, κάτι που θα γίνει μετά  τις 21 Φεβρουαρίου.

Κατά την έναρξη των ερωτήσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Τζόνσον είπε: «Πρόθεσή μου είναι να επιστρέψω την πρώτη ημέρα μετά το διάλειμμα του εξαμήνου για να παρουσιάσω τη στρατηγική μας για τη ζωή με τον Covid». «Εφόσον συνεχιστούν οι τρέχουσες ενθαρρυντικές τάσεις στα δεδομένα, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να τερματίσουμε τους τελευταίους εγχώριους περιορισμούς – συμπεριλαμβανομένης της νομικής απαίτησης να απομονώνεται κάποιος εάν βγει θετικός – έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα».

Τα κρούσματα μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κορύφωση του τρέχοντος πανδημικού κύματος στις αρχές Ιανουαρίου. Την Τρίτη στη χώρα εντοπίστηκαν άλλα 66.183 κρούσματα και 314 κατέληξαν από επιπλοκές της Covid-19. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.421 άτομα με Covid.

Περίπου το 85% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον δύο δόσεις.

Εκτός απ’ τη χαλάρωση των μέτρων για τους κατοίκους, αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται μέσα στον μήνα και για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Από τις 11 Φεβρουαρίου τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χρειάζεται να κάνουν τεστ Covid. Οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει πλέον να απομονώνονται, αλλά θα πρέπει να κάνουν τεστ.

Οι κανόνες για την αυτοαπομόνωση διαφέρουν πάντως στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην Αγγλία – όπως και στη Βόρεια Ιρλανδία – οποιοσδήποτε εμφανίσει συμπτώματα ή βγει θετικός στον Covid πρέπει να αυτοαπομονωθεί αμέσως. Οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από την καραντίνα έπειτα από πέντε ημέρες εάν έχουν δύο αρνητικά τεστ, με διαφορά 24 ωρών. Στη Σκωτία και την Ουαλία οι άνθρωποι πρέπει να απομονωθούν για τουλάχιστον επτά ημέρες – μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα ή βγουν θετικοί.

Πηγές: BBC, Sky News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα