ΑΘΗΝΑ
13:43
|
03.05.2024
«Θέλω την ευκαιρία να κυνηγήσω τον Ντουτέρτε και όλους εκείνους που ευθύνονται για χιλιάδες δολοφονίες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέσα από τη φυλακή, η γερουσιαστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λέιλα ντε Λίμα, διεκδικεί την επανεκλογή της στη γερουσία, συνεχίζοντας να «καταδιώκει» τον πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Η Φιλιππινέζα γερουσιαστής, από τους πιο ένθερμους και ισχυρούς επικριτές του Ντουτέρτε, από το 2016 που αυτός ανέλαβε την εξουσία και εξαπέλυσε μια αιματηρή εκστρατεία κατά των ναρκωτικών με χιλιάδες έως τώρα θύματα, διώχτηκε από το καθεστώς για «διακίνηση ναρκωτικών» και βρίσκεται φυλακισμένη εδώ και πέντε χρόνια, με την ίδια και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να κάνουν λόγο για «παρωδία δικαιοσύνης».

Παρότι φυλακισμένη, η ντε Λίμα δεν έχει «καταστραφεί» όπως ορκίστηκε ο Ντουτέρτε. Αντίθετα, η 62χρονη είναι υποψήφια ξανά για τη Γερουσία στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, και αποφασισμένη να συνεχίσει την εκστρατεία της εναντίον του.

«Υποβάλλω υποψηφιότητα γιατί, για να το πω ξεκάθαρα, η δουλειά μου δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω χειρόγραφων σημειώσεων χειρόγραφες σημειώσεις που εστάλησαν από το αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας της Μανίλα, όπου κρατείται. «Με φυλάκισαν γιατί αγωνίστηκα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη ενάντια στην τυραννία και την ατιμωρησία. Δεν έκανα λάθος που το έκανα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να αποδείξω ότι ο σκοπός μου αξίζει κάθε θυσία» συμπλήρωσε.

Πριν από τη σύλληψή της στις 24 Φεβρουαρίου 2017, η ντε Λίμα είχε περάσει μια δεκαετία ερευνώντας δολοφονίες από «ομάδες θανάτου» που φέρεται να ενορχηστρώθηκαν από τον Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της πόλης του Νταβάο και στη συνέχεια στις πρώτες ημέρες της προεδρίας του.

Διεξήγαγε τις έρευνες ενώ υπηρετούσε ως επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του έθνους και στη συνέχεια από το 2010 έως το 2015 ως γραμματέας Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Ακίνο που προηγήθηκε της διακυβέρνησης του Ντουτέρτε. Το 2016 κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία, και έγινε μια από τις λίγες φωνές της αντιπολίτευσης καθώς ο Ντουτέρντε κατήγαγε μια συντριπτική νίκη.

Αλλά ο Ντουτέρτε την κατηγόρησε ότι διοικούσε ένα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών με εγκληματίες μέσα στη μεγαλύτερη φυλακή του έθνους ενώ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι κατηγορίες ήταν «μια πράξη εκδίκησης» από τον Ντουτέρτε για να τη φιμώσει και να στείλει μια προειδοποίηση προς κάθε πιθανό αντίπαλό του, υποστηρίζει η Ντε Λίμα, στην οποία δεν έχει εκδικαστεί το δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση.

Όμως η ντε Λίμα αναμένει ότι σύντομα θα δικαιωθεί, όταν, όπως ελπίζει, ο Ντουτέρτε, ο οποίος απαγορεύεται συνταγματικά να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας και αντιμετωπίζει διεθνή έρευνα για τον πόλεμο των ναρκωτικών, θα χάσει την ασυλία έναντι ποινικών διώξεων, όταν αποχωρήσει από το αξίωμά του.

«Δικαιοσύνη για μένα σημαίνει, απόρριψη των κατηγοριών εναντίον μου και δίωξη του Ντουτέρτε και όλων εκείνων που εν γνώσει κατασκεύασαν αυτή τη σκευωρία και κατέθεσαν ψεύτικες κατηγορίες εις βάρος μου», λέει.

Η μία από τις τρεις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν έχει ήδη απορριφθεί, ενώ δύο από τους μάρτυρες κατηγορίας έχουν πεθάνει, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης καθυστερεί πολύ, πράγμα όχι ασυνήθιστο στις Φιλιππίνες, όπου ακόμη και για δευτερεύουσες υποθέσεις απαιτούνται χρόνια για να προχωρήσουν, σε ένα παρανοϊκό σύστημα δικαιοσύνης.

Η Ντε Λίμα παραμένει αισιόδοξη ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα διαδεχθεί τον Ντουτέρτε, θα απελευθερωθεί σύντομα. Ο επόμενος υπουργός Δικαιοσύνης «δεν θα έχει το κίνητρο να συνεχίσει να κατασκευάζει στοιχεία εναντίον μου», είπε και συμπλήρωσε ότι δεν μετάνιωσε που προσπάθησε να ρίξει φως στα εγκλήματα του Ντουτέρτε. «Ένας δημόσιος λειτουργός σαν αυτόν που έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον 6.225 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών από τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία των Φιλιππίνων, ενώ ομάδες για τα δικαιώματα λένε ότι ο αριθμός είναι δεκάδες χιλιάδες.

Η Ντε Λίμα είπε ότι η υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία στη Γερουσία προκύπτει από την επιθυμία της να «βοηθήσει να σωθούν» τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα — αλλά και η εκδίκηση.

«Θέλω επίσης να έχω την ευκαιρία να κυνηγήσω τον Ντουτέρτε και όλους εκείνους που ευθύνονται για τη μοίρα μου, εκτός από το να τους καταστήσω υπεύθυνους για τις χιλιάδες δολοφονίες που έχουν διαπράξει και τα δισεκατομμύρια που έχουν λεηλατήσει», είπε.

Όμως η ντε Λίμα παραδέχθηκε ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσει μία από τις 12 έδρες της Γερουσίας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απίθανο να πετύχει. «Αντλώ δύναμη από την αλήθεια της αθωότητάς μου», είπε.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα