ΑΘΗΝΑ
21:27
|
16.09.2024
Η Τουρκία διαθέτει ήδη αρκετές βιομηχανίες παραγωγής φθηνών, πλην αποτελεσματικών drone, ενώ η Ελλάδα προτιμά τη θέση του «πελάτη» ξένων βιομηχανιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποτελεσματικές και προσιτές λύσεις απέναντι στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πυκνώνουν όσο περνά ο καιρός τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αναζητά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον μέσα στον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 13 περιπτώσεις παράβασης του FIR Αθηνών ή παραβίασης του ΕΕΧ με χρήση τουρκικών drone (UAV).

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων με drone πάνω από ελληνικά νησιά

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες που προσφέρουν τεχνολογίες απώθησης και εξουδετέρωσης τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (anti-drone technology) βρίσκονται μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ και Ισραήλ.

The AARTOS Drone Detection System

Το ελληνικό ενδιαφέρον φαίνεται επί του παρόντος πως επικεντρώνεται προς τη μεριά του Ισραήλ στο πλαίσιο αξιοποίησης των τριμερών και τετραμερών σχέσεων  συνεργασίας (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου) στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Προς τη μεριά της Γερμανίας δεν φαίνεται να κοιτά δεδομένης της στενής συνεργασίας γερμανικών προηγμένων τεχνολογικών εταιριών (π.χ. Hensoldt) με τις τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες που παράγουν τα τουρκικά drone.

Αυτό το στόχο εξυπηρέτησε κατά πληροφορίες η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών που έχει η ελληνική πολεμική αεροπορία όχι μόνον στο θέμα της απόκτησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και της εξουδετέρωσης εχθρικών αεροσκαφών τέτοιου τύπου πρωτίστως από την Τουρκία.

 Τα δύο ενοικιασμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron που σταθμεύουν στη Σκύρο και η πρόσφατη προμήθεια άλλων πέντε τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών κάθε άλλο παρά επαρκούν.

Η ενοικίαση φαίνεται να προσφέρεται ως προσωρινή λύση για ένα ζήτημα που αναμένεται να πάρει αργά ή σύντομα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η Τουρκία άλλωστε διαθέτει ήδη αρκετές βιομηχανίες παραγωγής διαφόρων τύπων φθηνών, πλην αποτελεσματικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να προτιμά τη θέση του «πελάτη» ξένων πολεμικών βιομηχανιών και πανάκριβων επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηνύματα του νέου Προέδρου του Ιράν υπέρ των γυναικών

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

NASA: Αστεροειδής μεγέθους «ενός σταδίου» θα πλησιάσει στις 17/9 τη Γη

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα