ΑΘΗΝΑ
02:51
|
27.04.2024
Η πανδημία και σε ένα βαθμό η ψηφιοποίηση προκάλεσαν πρωτόγνωρη κρίση στο χώρο του πολιτισμού διεθνώς επισημαίνει έκθεση της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απώλεια τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως στον χώρο του πολιτισμού προκάλεσαν τα διεθνή περιοριστικά μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας μόνον το 2020 εκτιμά η ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO).

Σε 328σέλιδη έκθεση του οργανισμού με τον τίτλο «Αναμορφώνοντας πολιτικές για τη δημιουργικότητα» («Reshaping Policies for Creativity») αναφέρεται πως η πανδημία προκάλεσε πρωτόγνωρη κρίση στο χώρο του πολιτισμού διεθνώς καθώς έκλεισαν το μεγαλύτερο μέρος του 2020 σε όλο τον κόσμο θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, συναυλιακοί χώροι και κέντρα ψυχαγωγίας και τέχνης.

Σε ένα βαθμό ρόλο στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού οφείλεται και στην ψηφιοποίηση που κατέλαβε «την πρώτη θέση και έγινε ο πρωταρχικός τρόπος δημιουργίας, παραγωγής, διανομής και πρόσβασης σε πολιτιστικές εκφράσεις». Εκτιμάται δε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα «πολυεθνικές διαδικτυακές εταιρείες να ενισχύσουν τη θέση τους και οι ανισότητες στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο να γίνουν πιο εμφανείς». 

An empty theatre hall in Rotterdam, the Netherlands, in January 2022.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ καλεί τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να θεσπίσουν έναν ελάχιστο μισθό, καλύτερα μέτρα προστασίας και πιο αποτελεσματικά προγράμματα συνταξιοδότησης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης  όλων των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού.

Ο γενικός υποδιευθυντής του οργανισμού, Ερνέστο Οτόν, πρότεινε σε όλους να ξανασκεφθούν πως θα δημιουργηθεί ένα βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον για τους επαγγελματίες του πολιτισμού καθώς παίζουν «περισσότερο από ποτέ ζωτικό ρόλο στην κοινωνία διεθνώς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα