ΑΘΗΝΑ
13:43
|
23.04.2024
Διεκδικούν το δικαίωμα να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη με αίτημα την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων Βρούτση – Αχτσιόγλου – Χατζηδάκη που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αθήνα τα παραρτήματα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τα τοπικά Σωματεία Μουσικών από όλη την Ελλάδα, τα επιχειρησιακά σωματεία των Κρατικών Συνόλων της Λυρικής και των ΟΤΑ, καθώς και οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Πανελλαδική Σύσκεψη Μουσικών Σωματείων στην οποία προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος όλα τα παραρτήματα του Π.Μ.Σ., τα τοπικά Σωματεία Μουσικών από όλη την Ελλάδα, τα επιχειρησιακά σωματεία των Κρατικών Συνόλων της Λυρικής και των Ο.Τ.Α. καθώς και οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες.

Συμμετείχαν αντιπρόσωποι των μουσικών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Σάμο, Ρόδο. Από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Δήμου Αθηναίων (επισυνάπτονται αναλυτικά στοιχεία για την συμμετοχή).

Έγινε συζήτηση επάνω στα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε χώρος: ξενοδοχεία, τουριστικές περιοχές, μικρά μαγαζιά και νυχτερινά κέντρα, τηλεοπτικές παραγωγές, εκπαίδευση. Έγιναν παρεμβάσεις για τα προβλήματα των μουσικών που δουλεύουν στα μεγάλα ξενοδοχεία (Ρόδος, Κρήτη). Συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας που υπηρετούν την λαϊκή παραδοσιακή μουσική.

Από την εισήγηση αλλά και από παρεμβάσεις αρκετών αντιπροσώπων αναδείχθηκε η κοινή βάση των προβλημάτων: η πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που αδιαφορεί για τον Πολιτισμό και την Τέχνη ως δικαίωμα και κοινωνική ανάγκη, για την επιβίωση των φυσικών φορέων της Τέχνης, των καλλιτεχνών και των υπόλοιπων εργαζόμενων σε αυτήν. Την ίδια στιγμή ενισχύει πολύπλευρα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο Θέαμα-Ακρόαμα, στην παραγωγή-διακίνηση και εμπορική εκμετάλλευση του καλλιτεχνικού έργου. Ενισχύει τις εταιρείες που διαχειρίζονται την διακίνηση του μουσικού και καλλιτεχνικού έργου μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες με τεράστια ποσοστά κέρδους ενώ την ίδια στιγμή δημιουργοί και εκτελεστές εκβιάζονται να αποποιηθούν τα δικαιώματα από την αναπαραγωγή των έργων τους στο διαδίκτυο.

Η παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα σωματεία μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μουσικών και παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριό της. Μέσα σε αυτά φαίνεται καθαρά η ενιαία κατεύθυνση της Ε.Ε. και όλων των κρατών μελών για μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζόμενων. Αντίστοιχη εικόνα έρχεται και για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες αποτελούν ένα ασήμαντο ποσοστό μέσα στα συνολικά κονδύλια που διατέθηκαν για την ενίσχυση του πολιτισμού. Από αυτά δε, το μεγαλύτερο ποσοστό κατευθύνθηκε κυρίως σε όσους δουλεύουν με σταθερές εργασιακές σχέσεις, ενώ για όσους δουλεύουν στο ελεύθερο επάγγελμα η όποια στήριξη προήλθε κυρίως μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων, δηλαδή χωρίς επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών. Από τα στοιχεία γίνεται ακόμα πιο κατανοητό πως η κυβέρνηση είχε στόχο να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για την επιβίωση των μουσικών, μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, και των υπόλοιπων εργαζόμενων ενώ τα όποια ημίμετρα ήρθαν ως αποτέλεσμα της πίεσης που δημιούργησαν οι αγώνες μας. 

Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων: ένα μικρό ποσοστό πολύ μεγάλων επιχειρήσεων πήρε την μερίδα του λέοντος, διευρύνοντας την ανισότητα σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι καταδικάζονται σε αφανισμό.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση της αυτό-απασχόλησης (ελεύθεροι επαγγελματίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) σε βάρος της μισθωτής εργασίας, αυξάνοντας τις δυνατότητες κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων αφού τους απαλλάσσει πλέον από όποιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τις οποίες επωμίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Στην συζήτηση  μέσα από μια σειρά στοιχεία αναδείχθηκε το πως προωθείται σήμερα αυτή η κατεύθυνση στην Λυρική, σε άλλα Μουσικά Σύνολα, σε ξενοδοχεία κ.λ.π.

Από όλους τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η ικανοποίηση για την συμμετοχή, πως ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία, πως βοήθησε η ανταλλαγή πείρας ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του κλάδου αλλά και ανάμεσα σε περιοχές με διαφορετικά προβλήματα. Κυρίως αποτέλεσε μια κίνηση για να ανέβει η μαχητικότητα του κλάδου μπροστά στην νέα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα των χώρων εργασίας χωρίς κανένα μέτρο για την υγεία και την προστασία του εισοδήματος των εργαζόμενων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με εφόδιο και την πείρα από την σύσκεψη, μαζί με όλα τα σωματεία των μουσικών, οργανώνοντας την πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο: στα Μουσικά Σύνολα, στην διασκέδαση-εστίαση, στην εκπαίδευση, στην τηλεόραση και την δισκογραφία, στο ελεύθερο επάγγελμα κλπ. Διεκδικούμε το δικαίωμα να μπορούμε να ζούμε από την δουλειά μας, να έχουμε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας από την αναπαραγωγή των έργων σε ΜΜΕ και ψηφιακές πλατφόρμες.

Καλούμε σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη με αίτημα την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων Βρούτση-Αχτσιόγλου-Χατζηδάκη που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, που απαγορεύουν την διεκδίκηση για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα