ΑΘΗΝΑ
10:24
|
08.08.2022
Νέος πρωθυπουργός ο δικηγόρος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ανίβαλ Τόρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη σύνθεση της τέταρτης κυβέρνησή του σε διάστημα έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του. Επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ο δικηγόρος Ανίβαλ Τόρες, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Έκτορ Βαλέρ Πίντο, που κατηγορήθηκε για ενδοοικογενειακή βία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο. Αξίζει να σημειωθεί πως παρέμεινε στο εν λόγω αξίωμα μόλις τρεις ημέρες.

Ο Ανίβαλ Τόρες, 79 ετών, ο οποίος είχε αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση, ορκίστηκε κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τελετής στη Λίμα. Ούτε ο αρχηγός του κράτους, ούτε ο νέος πρωθυπουργός του έκαναν δηλώσεις μετά την ορκωμοσία, στην οποία ο αριστερός Πέδρο Καστίγιο παρέστη χωρίς το παραδοσιακό του πλατύγυρο καπέλο, που φόραγε σε σχεδόν όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του ως τώρα.

Η νέα 19μελής κυβέρνηση είναι η τέταρτη που ονομάζει αφότου ανέλαβε την εξουσία, την 28η Ιουλίου, ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Οι πρώτοι έξι μήνες της θητείας του σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις μέσα στην κυβέρνησή του και από επιθέσεις της ριζοσπαστικής δεξιάς, που δοκίμασε τον Δεκέμβριο, χωρίς επιτυχία, το όπλο της παύσης του και της παραπομπής του στη δικαιοσύνη.

Πριν από μία εβδομάδα, ο κ. Καστίγιο είχε ονομάσει το νέο του υπουργικό συμβούλιο, μετά την απρόσμενη παραίτηση που υπέβαλε η πρωθυπουργός Μίρτα Βάσκες εξαιτίας των διαφωνιών για τις προαγωγές και τις κρίσεις αξιωματικών στις τάξεις της περουβιανής αστυνομίας. Όμως ο βουλευτής Έκτορ Βαλέρ Πίντο, που τη διαδέχθηκε, βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με θύελλα επικρίσεων εξαιτίας των αποκαλύψεων των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το ότι η εκλιπούσα σύζυγός του και η κόρη του είχαν καταγγείλει το 2016 ενδοοικογενειακή βία. Τρεις ημέρες αργότερα, ο κ. Καστίγιο ανακοίνωνε πως θα προχωρούσε σε ανασχηματισμό, αφήνοντας να εννοηθεί η αποχώρηση του κ. Πίντο.

Διατήρησε τον τεχνοκράτη Όσκαρ Γκράχαμ, που έχει την εύνοια των επενδυτών, στο υπουργείο Οικονομικών, που του ανέθεσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πέδρο Καστίγιο, πρώην εκπαιδευτικός που μεγάλωσε σε ένα φτωχό χωριό των Άνδεων, εξελέγη με το μικρό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα Ελεύθερο Περού, αλλά ήδη στη διάρκεια της προεδρίας του φαίνεται να έχει κάνει δεξιά στροφή.

Η τέταρτη κυβέρνηση Καστίγιο θα χρειαστεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκατοντάδες παιδιά υπέστησαν γυμνά σωματικό έλεγχο από την αστυνομία του Λονδίνου

Τουρκική υπερπτήση με το καλημέρα

Μόρια αντί για αμοιβή για τους εκπαιδευτικούς

8 Αυγούστου 1974: «Καλησπέρα… Παραιτούμαι»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα