ΑΘΗΝΑ
05:51
|
03.05.2024
Η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως «απλώς ένα προτεκτοράτο» από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να κατέχουν» τη Γερμανία με όλους τους τρόπους, ενώ οι σύμμαχοι της Αμερικής στο ΝΑΤΟ έχουν παραδώσει όλη τους την κυριαρχία στην Ουάσιγκτον και δεν τους επιτρέπεται να έχουν λόγο για ζητήματα όπως ο αγωγός «Nord Stream 2», δήλωσε στο RT η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξή της χθες, Τρίτη.

Σχολιάζοντας την προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για «κλείσιμο» του αγωγού «Nord Stream 2» κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, η Ζαχάροβα τόνισε ότι το Βερολίνο παραμένει υπό την κατοχή της Ουάσινγκτον πολλά χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αμερικανικά στρατεύματα στο Βίσμπάαντεν της Γερμανίας.

«Η Γερμανία, σύμφωνα με μια σειρά από συγκεκριμένα γνωρίσματα – δεν είναι ούτε δική μου άποψη, ούτε της Ρωσίας, σύμφωνα με πολιτικολογικούς όρους και μέτρα– παραμένει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα κατεχόμενο κράτος: 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται εκεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας. Πρόσθεσε δε πως «οι Αμερικανοί πρεσβευτές στη Γερμανία, οι οποίοι υποτίθεται ότι εργάζονται εκεί για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, δίνουν εντολές σε Γερμανούς αξιωματούχους». Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, «τους έδινε εντολές κυριολεκτικά κάθε μέρα για το τι να κάνουν σε θέματα όπως ο Nord Stream 2».

Η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως «απλώς ένα προτεκτοράτο» από τις ΗΠΑ, είπε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει απλώς τη μορφή οικονομικών απειλών, αλλά «υποστηρίζεται από 30.000 αμερικανικές μπότες στο έδαφος». Το γιατί το Βερολίνο επιτρέπει στον εαυτό του να του φέρονται έτσι είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στη Γερμανία, αλλά «το γεγονός είναι ότι δεν πρόκειται για μια σχέση μεταξύ ίσων», είπε η Ζαχάροβα.

Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσει το Βερολίνο να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2 δείχνουν πλήρη περιφρόνηση για τα γερμανικά συμφέροντα, εξήγησε. «Η Γερμανοί χρειάζονται αυτό το αέριο όχι επειδή τους αρέσει η Ρωσία ή θέλουν να μας ευχαριστήσουν – απλώς το χρειάζονται, είναι αυτό που τροφοδοτεί την οικονομία της, είναι ένας πόρος από τον οποίο εξαρτάται η βιομηχανική της ανάπτυξη, είναι αυτό που χρειάζονται για να ζήσουν, βασικά… ένα ζωτικό ζήτημα».

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναγκάσει τη Γερμανία να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η τιμή του αμερικανικού LNG είναι πολύ υψηλότερη, επομένως οι ΗΠΑ είπαν στη Γερμανία να φορολογήσει λίγο περισσότερο τους πολίτες της και να καλύψουν τη διαφορά μέσω επιδοτήσεων, σύμφωνα με τη Ρωσίδα εκπρόσωπο. «Τι είδους κουβέντα είναι αυτή; Για ποια ελεύθερη αγορά μιλάμε; Ή η φιλελεύθερη οικονομία ή ο ΠΟΕ;». ρώτησε, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται κυριολεκτικά την ενέργεια ως πολιτικός μοχλός – ακριβώς αυτό δηλαδή για το οποίο οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία.

Κατά την άποψη της Ζαχάροβα, η υπόλοιπη Ευρώπη δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, καθώς η ηγεσία των ΗΠΑ «διατάσσει» ουσιαστικά τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να ξοδέυουν το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες.

«Και προσπαθούν να διατάξουν και άλλους». Η Ρωσία, η Κίνα και μερικές άλλες χώρες όμως αρνήθηκαν να λάβουν διαταγή. Η Ρωσία, αντίθετα, αρνείται να συζητά με αυτόν τον τρόπο. «Μπορείτε να διατάζετε όποιον του αρέσει και το αποδέχεται – αλλά εμείς δεν το κάνουμε, οπότε δεν θα μας μιλάτε έτσι», είπε η Ζαχάροβα, καταλήγοντας: «Εάν παραβιάσετε κάτι που αφορά τα συμφέροντά μας και αντιβείτε στο διεθνές δίκαιο, θα λάβετε τη δέουσα ενεργητική απάντηση».

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα