ΑΘΗΝΑ
19:17
|
25.04.2024
Γεμάτη η ατζέντα της επικείμενης συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Λαβρόφ στη Μόσχα στις 18 Φεβρουαρίου. Μετά θα ακολουθήσει διπλωματικός μαραθώνιος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές επισκέψεις σε Ρωσία, σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Αφρικής προγραμματίζει από τα μέσα ως το τέλος τρέχοντος μηνός ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου,ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντήσει, μία μέρα μετά, το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Τηλεφωνική συνομιλία Δένδια με Λαβρόφ: Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί  Εξωτερικών | Έθνος

Σε αυτή την τρίτη (κατά σειρά) επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρωσία αναμένεται να συζητηθούν μία σειρά θέματα με πρώτες τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Παπαϊωάννου ενημερώνοντας τους διπλωματικούς συντάκτες για το επικείμενο ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Μόσχα τόνισε τις «αγαστές» ελληνο-ρωσικές σχέσεις και την διατήρηση ενός «ειλικρινούς και εποικοδομητικού» διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτήρισε δε τη Ρωσία «βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Διαμαρτυρία για τα τουρκικά drone

Σημείωσε ότι προκαλεί δυσαρέσκεια και ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών η ραγδαία αύξηση των υπερπτήσεων και παραβιάσεων από την Τουρκία και επεσήμανε πως «η Ελλάδα θα προβεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, ως είθισται πάντα».

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει καμία διαφορά αν αυτές γίνονται από επανδρωμένο ή μη αεροσκάφος. Η παραβίαση είναι παραβίαση, η υπερπτήση είναι υπερπτήση. Και η αντίδραση της Ελλάδας είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ, ο Παπαϊωάννου τις χαρακτήρισε «τουλάχιστον λυπηρές». «Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Θα έλεγα ότι είναι Τούρκων αξιωματούχων, ανέφερε. Όμως, όπως τόνισε, «συνεχίζεται η τουρκική προσπάθεια παραπληροφόρησης και προβολής ψευδών ειδήσεων, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

«Ειδικά όσον αφορά το μεταναστευτικό, δεν θα πάρουμε μαθήματα από καμία χώρα, τη στιγμή την οποία η ίδια αυτή χώρα παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει πάψει να εφαρμόζει τόσο τη διμερή σύμβαση επανεισδοχής με την Ελλάδα, όσο και τη σύμβαση της ΕΕ με Τουρκία.

Σημείωσε δε, πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο» μια χώρα η οποία σπρώχνει τους πρόσφυγες προς τα σύνορα της Ελλάδας και έχει καταδικάσει, συλλάβει ή αναζητεί εκατοντάδες δημοσιογράφους, να κατηγορεί την Ελλάδα και την κάλεσε «καλύτερα να βλέπει τα του οίκου της».

Τα ταξίδια σε Φιλανδία, Νορβηγία, Βρυξέλλες και Αφρική

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την επόμενη Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, στη Φιλανδία για να συζητήσουν την εμβάθυνση σχέσεων της ΕΕ και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, την Τετάρτη 16/2 στην Νορβηγία για συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών και την Δευτέρα, 21/2 θα πάει στις Βρυξέλλες για το Συμβούικο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Τέλος την Τετάρτη 23/2 και την Πέμπτη 24/2 θα βρίσκεται στη Σενεγάλη για να εγκαινιάσει την εκεί πρεσβεία της Ελλάδας.

Τι γυρεύει η Ελλάδα στην Αφρική | Liberal.gr

Ακολούθως θα μεταβεί σε Γκάμπια και Πράσινο Ακρωτήρι στο πλαίσιο προσπάθειας ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με αφρικανικές χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα