ΑΘΗΝΑ
03:12
|
20.04.2024
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκάλεσε την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση και «ροκάνισμα» του μαξιλαριού που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  με αιτιάσεις πως: «Τα νοικοκυριά δεν έχουν να βγάλουν το μήνα και εσείς κάνετε πάρτι με δημόσιο χρήμα».

Σταχυολογώντας την ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

– Αν είναι εποποιία τα διχίλιαρα, τότε τι είναι τα 5 δισ. απευθείας αναθέσεις; Οι χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ; Οι απευθείας αναθέσεις με το τσουβάλι σε δημοσκοπικές εταιρείες που αρνούνται να δώσουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και προστατεύονται; Το έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση. Η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος πάντα ήταν στο DNA της παράταξής σας, αλλά σήμερα δεν έχουν προηγούμενο

– Το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα, τα νοικοκυριά δεν έχουν να βγάλουν το μήνα και εσείς έχετε στήσει πάρτι με το δημόσιο χρήμα

– Τα δεκάδες εκατομμύρια που δώσατε στα ΜΜΕ χωρίς κριτήρια για να κάνουν προπαγάνδα ωχριούν μπροστά στα πέντε δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις

– Μοιράσατε με απόλυτη αδιαφάνεια τόσο δημόσιο χρήμα και έχετε το θράσος να λέτε στους πολίτες που κρυώνουν και που βλέπουν τους λογαριασμούς να υπερβαίνουν τις συντάξεις τους και τους μισθούς τους, ότι θα εκτραπούμε δημοσιονομικά. Δεν ντρέπεστε;

– Αντί να μειώσετε τον ΕΦΚ, αντί να μειώσετε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, αντι να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό να ανασάνει ο κόσμος, λέτε ότι θα ξεφύγουμε δημοσιονομικά

– Δυόμισι χρόνια τι κάνατε που τρώγατε από τα έτοιμα, της στρωμένης οικονομίας που σας αφήσαμε και από το μαξιλάρι

– Σας αφήσαμε στρωμένη την οικονομία και ρυθμισμένο το χρέος, πεπραγμένα που διασφάλιζαν χαμηλά επιτόκια και εσείς μιλούσατε για το Μητσοτάκης effect. Που πήγε τώρα το Μητσοτάκης effect ; Που ανεβαίνουν τα επιτόκια και διπλασιάστηκαν τα spreads.

– Που πήγαν τα λεφτά των απευθείας αναθέσεων; Σε επιχειρήσεις αμορτισέρ, σε μπακάλικα, σε «κουμπάρους»; Σε «κολλητούς»; Σε εταιρείες που δημιουργήθηκαν εικοσιτετράωρα πριν πάρουν τη δουλειά. Σε ένα πρωτοφανές πάρτι διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. 

– Κι ύστερα σας πρόσβαλε τάχα η παραδοχή του Λιβανού για το 2007,  ίδια πρακτική είναι. Είτε τα κρύβεις σε σακούλες, είτε τα μεταφέρεις σε εμβάσματα, είτε τα αφήνεις ορφανά έξω από τα πόθεν έσχες σου, είτε τα μοιράζεις αφειδώς στο όνομα της πανδημίας. Είτε τα μοιράζουν μαυρογυαλούροι του ‘60, είτε τα μοιράζουν οι γιάπηδες του 2022 η ουσία παραμένει η ίδια. Έτσι θέλετε την Ελλάδα, έτσι έχετε μάθει να την κυβερνάτε. Η διαφθορά, η εξαγορά ανθρώπων και συνειδήσεων, το ψέμα, η προπαγάνδα, αυτή είναι η παρακαταθήκη σας, αλλά το έχετε τερματίσει

– Κάνετε και πάλι ρεσάλτο στις θυσίες και τους κόπους ενός ολόκληρου λαού που βγήκε από μια επίπονη πολυετή κρίση και με τη δική μας υπεύθυνη στάση, κατάφερε με πολλές θυσίες να έχει ένα κομπόδεμα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης.

– Σε αυτό το κομπόδεμα έχετε επιπέσει εσείς και οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες που κουβαλάτε μαζί σας εδώ και δεκαετίες. Και όχι μόνο τρώτε από τα έτοιμα αλλά ροκανίζετε τα εφόδια που είναι τώρα απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας

– Δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό αλλά αυξάνετε ως 100.000 ευρώ σε golden boys. 8.134 ευρώ το μήνα για golden boys της ΝΔ αλλά δεν δέχεστε την αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. 

– Αυτά τα χρήματα που μοιράζετε είναι τα χρήματα που στερήθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δούλευαν με απλήρωτες υπερωρίες, είναι τα χρήματα που στερήθηκαν οι οικογένειες των ανθρώπων που έψαχναν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, είναι τα χρήματα που στερήθηκε το ΕΣΥ σε υποδομές, αναλώσιμα και προσωπικό. Και ακριβώς επειδή τα στερήθηκε το ΕΣΥ είμαστε χειρότεροι στην Ευρώπη σε θανάτους.

– Όσο μοιράζετε χρήματα στους εκλεκτούς σας ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,5%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  

– Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 45% πάνω – και μάλιστα πριν αποτυπωθούν οι συνέπειες της κατανάλωσης από την βαρυχειμωνιά του Γενάρη. Αλλά η έγνοια σας ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αφαιρώντας από το κράτος τη δυνατότητα να ασκήσει εθνική ενεργειακή πολιτική για να κρατηθούν χαμηλά τα τιμολόγια. 

– Λέγατε ότι δεν πάει καλά η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο επί των ημερών μας, αλλά πήγαινε καλά η τσέπη των πολιτών. Επί ΣΥΡΙΖΑ  για 4,5 χρόνια δεν είδαν τα νοικοκυριά αύξηση ούτε ένα ευρώ. Και είχαμε και μνημόνια. 

–  1,85 η μέση τιμή το λίτρο, ξεπεράσατε το ρεκόρ του 2012. Στα νησιά και την περιφέρεια, έχει ήδη ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα 2 ευρώ το λίτρο. Γιατί σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη; Η Ελλάδα προ φόρων είναι 17η στην τιμή της βενζίνης αλλά μετά φόρων είμαστε στην 5η θέση της Ευρώπης με την ακριβότερη βενζίνη.

– Πως θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος, σας απασχολεί; γιατί δεν αυξάνετε το μισθό στα 800 ευρώ τώρα; Πώς θα ζήσει ο κόσμος της εργασίας ; Οι μισθωτοί; Οι συνταξιούχοι που τους στερήσατε το ένα δις που εμείς θεσπίσαμε να παίρνουν ως επιπλέον σύνταξη.

– Δεν υπάρχει λίστα Πέτσα, Σκέρτσου, Δημητριάδη, Κικίλια. Υπάρχει μόνο λίστα Μητσοτάκη. Γεμάτη χορηγούς, φίλους, κουμπάρους, γαλάζια παιδιά, ημέτερους και αεριτζήδες που καταναλώνει αχόρταγα την περιουσία του ελληνικού λαού, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία συστολή.

– Μάρτυρες της εξεταστικής επιτροπής όταν ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τα κριτήρια τα οποία και οι ίδιοι είχαν ζητήσει να τους γνωστοποιηθούν, η απάντηση που έδωσαν είναι «Όχι, δεν τα γνωρίζουμε ακόμα».

– Όταν ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας INITIATIVE ρωτήθηκε για τα κριτήρια, δεν είχε επίσης απάντηση. Και τελικά, παραδέχτηκε ότι στο γραφείο του κ. Πέτσα αποφασιζόταν ποια ΜΜΕ θα πληρωθούν και πόσο

– Αλίμονο στα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που όχι μόνο δε στηρίζουν αλλά έχουν το θράσος να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Για αυτούς τους θαρραλέους όχι μόνο δεν υπάρχει κρατικό χρήμα αλλά υπάρχει  οικονομική ασφυξία. Και ακόμη χειρότερα. Εδώλιο του κατηγορουμένου. Και προαναγγελία της ενοχής τους από το βήμα της Βουλής διά στόματος Πρωθυπουργού.

– Η Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι στις τελευταίες θέσεις διεθνώς στην ελευθερία του τύπου, παρέα με καθεστώτα τύπου Όρμπαν. Αλλά η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν ισχυρά αντισώματα στον αυταρχισμό, αντισώματα στη μονοφωνία, αντισώματα στη διαπλοκή.

– Η πλειοψηφία των πολιτών έχει βγάλει το πόρισμά της: Είστε μία ανοιχτή πληγή για τον λαό. 

–  Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση  να στηρίξει τους πολίτες με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για την προστασία του εισοδήματος και τόνωση της κατανάλωσης, με ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, για να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα, με αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας, με κανόνες και εντατικούς ελέγχους για καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ στην ενέργεια και στο εμπόριο.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα