ΑΘΗΝΑ
17:20
|
26.04.2024
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αργότερα θα ταξιδέψει στην Πολωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια «επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σύμφωνα με τα λόγια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας και ο Γιαν Στόλτενμπεργκ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ο τελευταίος, αφού εξήρε την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε στρατεύματα, πλοία και αεροπλάνα για την ευρωατλαντική συμμαχία, σημείωσε πως ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα αυξάνεται ενώ την ίδια στιγμή ο «χρόνος προειδοποίησης για την επίθεση μειώνεται». Συμπλήρωσε ωστόσο πως το ΝΑΤΟ είναι μεν «προετοιμασμένο» αλλά στοχεύει σε διπλωματική λύση.

Ο Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε επίσης ότι, σήμερα το πρωί, έγραψε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του να «συνεχίσουμε τον διάλογό μας…για να βρούμε έναν διπλωματικό δρόμο προς τα εμπρός».

Ο Μπόρις Τζόνσον, από τη μεριά του, υπενθύμισε πως όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, οι λαοί της Ευρώπης κατέστησαν σαφές ότι «ήθελαν η ελευθερία και η ασφάλειά τους να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε επιστροφή στις μέρες που οι τύχες των εθνών αποφασίζονται πάνω από τα κεφάλια τους από μια χούφτα μεγάλες δυνάμεις».

Απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής συντάκτριας του BBC, Λάουρα Κούενσμπεργκ, είπε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον «πολύ μεγάλος», εκτιμώντας τον αριθμό του σε 200.000 άτομα. «Είναι δική μου κρίση, νομίζω ότι είναι σίγουρα η κρίση του ΝΑΤΟ, ότι θα πολεμήσουν», είπε σχετικά. Συμπλήρωσε επίσης πως «οι άνθρωποι στη Ρωσία θα πρέπει να το σκέφτονται αυτό και επίσης αν είναι πραγματικά λογικό να ξοδέψουμε το αίμα Ρώσων στρατιωτών σε έναν πόλεμο που πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφικός».

Μαζί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει μια «καθαρή επιλογή» – μπορούν είτε να επιλέξουν τη διπλωματική λύση είτε εάν επιλέξουν την αντιπαράθεση «θα πληρώσουν υψηλό τίμημα».

Αυτό θα συνίσταται σε οικονομικές κυρώσεις, καθώς και σε αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας – με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί βασικό μέρος αυτού. Εξήγησε επίσης πως αυτή η δύναμη θα έρθει να προστεθεί στην ουκρανική αμυντική δύναμη – η οποία, όπως λέει, είναι πολύ ισχυρότερη τώρα από ό,τι το 2014, ενισχυμένη από καλύτερο εξοπλισμό και διοίκηση.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα