ΑΘΗΝΑ
09:39
|
07.05.2024
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέμειναν πως μία συμφωνία με το Ιράν θα πρέπει να υπολογίσει «την περιφερειακή επιθετικότητα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίθεση των θέσεων του Ισραήλ και της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 επιβεβαιώνουν οι επαφές που είχε σήμερα από νωρίς στην Ιερουσαλήμ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Ισραηλινό ομόλογό της Γιαίρ Λαπίντ, η Γερμανίδα υπουργός εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εισέρχονται «στην τελική φάση» και πως παρά τις ισραηλινές επιφυλάξεις η επιστροφή ΗΠΑ και Ιράν στη διεθνή συμφωνία του 2015 «θα κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».

German FM Annalena Baerbock (L) and FM Yair Lapid (R) at a press conference in Tel Aviv, February 10, 2022 (Miri Shomonovich/GPO)

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ισραηλινό ομόλογό της στο υπουργείο Εξωτερικών στο Τελ Αβίβ, η Μπέρμποκ αμφισβήτησε τα επιχειρήματα περί της «διακύβευσης της ασφάλειας όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και ολόκληρου του κόσμου» που επιχείρησε να της παραθέσει ο Γιαίρ Λαπίντ. Εξέφρασε την εκτίμηση πως η πλήρης εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας του 2015 θα κάνει «ασφαλέστερη την περιοχή ειδάλλως δεν θα κάναμε αυτές τις συνομιλίες». Υποστήριξε επίσης πως η ασφάλεια του Ισραήλ «είναι εγγυημένη».

Ο Γιαίρ Λαπίντ πάντως επέμεινε να κινδυνολογεί καλώντας τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Βρετανία να κοιτάξουν πέρα από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να δουν τη «μεγάλη εικόνα» σε σχέση με το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και την υποστήριξη που φέρεται πως παρέχει το Ιράν σε ένοπλες οργανώσεις από την Υεμένη, τη Γάζα και το Λίβανο «ως το Μπουένος Άιρες».

Επέμεινε έτσι ότι μία συμφωνία με το Ιράν θα πρέπει να υπολογίσει «την περιφερειακή επιθετικότητα».

Παρά τη διαφωνία τους στο θέμα της διαπραγμάτευσης με το Ιράν, το κλίμα στη συνάντησή τους ήταν ιδιαίτερα καλό. Γεγονός που αντανακλάστηκε στη συνέχεια σε ανάρτηση που έκανε η Γερμανίδα υπουργός στο Τουίτερ γράφοντας:

Αγαπητέ Γιαίρ Λαπίντ, πόσο ευχάριστο που σε συνάντησα ιδιαιτέρως σήμερα! Σημαίνει πολλά για μένα να ξεκινήσω το πρώτο μου επίσημο ταξίδι στην Μέση Ανατολή από το Ισραήλ. Η χώρα σας μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Γερμανίας και στην δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η Γερμανίδα υπουργός συναντήθηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος δεν έχασε την αφορμή για να της επαναλάβει πως η διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα είναι ένα σφάλμα που θα μπορούσε να διακυβεύσει όλη την περιοχή».

Συνέστησε να τεθεί ένα χρονικό όριο στις συνομιλίες με το Ιράν στην Βιέννη γιατί διαφορετικά όσο θα σέρνονται οι διαπραγματεύσεις «το Ιράν θα συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου» εξυπηρετώντας τα συμφέροντά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Πούτιν: Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα θα μείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία

Γάζα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καρπωθούν τα γεωπολιτικά οφέλη της συνεχιζόμενης επίθεσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα