ΑΘΗΝΑ
20:50
|
19.04.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων έως το 2050.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πιστός» στην πυρηνική ενέργεια την οποία θέλει μάλιστα και να προωθήσει ακόμη περισσότερο μέσα από την κατασκευή νέων αντιδραστήρων τα επόμενα χρόνια, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην τελική ευθεία προς τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ο Μακρόν πραγματοποιεί σήμερα (Πέμπτη, 10/2) επίσκεψη σε εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονται τουρμπίνες για πυρηνικά εργοστάσια στην ανατολική Γαλλία.

Σημειωτέων πως η Γαλλία καλύπτει με πυρηνική ενέργεια περίπου το 70% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν δρομολογηθεί στη χώρα και διαδικασίες αντικατάστασης παλαιών αντιδραστήρων με νέους, οι οποίες έχουν βρεθεί όμως αντιμέτωπες με προβλήματα: καθυστερήσεις κ.ά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων έως το 2050 από την κρατική γαλλική EDF, με την προοπτική να προστεθούν σε αυτούς τους έξι και άλλοι οχτώ επιπλέον, όπως δηλώνουν προεδρικές γαλλικές πηγές στο πρακτορείο AFP.  

Υπενθυμίζεται πως η γαλλική κυβέρνηση έχει ασκήσει πιέσεις ώστε η πυρηνική ενέργεια να αναγνωριστεί ως πράσινη και οικολογική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και τελικώς έγινε, γεγονός το οποίο έχει όμως προκαλέσει αντιδράσεις πίσω στη Γερμανία.

Η αρμόδια αρχή ασφαλείας της Γαλλίας συμφώνησε το 2021 να παρατείνει το χρόνο λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων από 10 σε 50 χρόνια. Καθώς οι περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα έχουν κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1980, θα πρέπει να κλείσουν στη δεκαετία του 2030.

Πηγές: AFP, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα