ΑΘΗΝΑ
18:07
|
02.05.2024
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τις εταιρίες ημιαγωγών να ετοιμάσουν εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που η Ρωσία επιβάλει εμπάργκο στις πρώτες ύλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιδείνωση των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία ρίχνει τη σκιά της και στον τομέα του ανταγωνισμού μεταξύ βιομηχανικών κολοσσών υψηλής τεχνολογίας (όπως ο τομέας της ηλεκτροκίνησης) που εξαρτώνται από την εξασφάλιση ικανών ποσοτήτων ημιαγωγών (τσιπ).

Πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν πως ο Λευκός Οίκος κάλεσε τις αμερικανικές εταιρίες ημιαγωγών να ετοιμάσουν εναλλακτικά σχέδια για την προμήθεια πρώτων υλών σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει σε αντίποινα να επιβάλλει εμπάργκο στις εξαγωγές τέτοιων υλικών σε χώρες της Δύσης.

The Applications of Semiconductors in Sensors

Βασικές πρώτες ύλες για την κατασκευή ημιαγωγών είναι οι λεγόμενες «Σπάνιες Γαίες» όπως παλλάδιο, το ήλιο, το σκάντιουμ και το neon τα οποία σε ένα βαθμό φθάνουν στις ΗΠΑ και μέσω εισαγωγών από Ρωσία και Ουκρανία. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 90% του neon που χρησιμοποιείται για τους αμερικανικούς ημιαγωγούς εισάγονται από την Ουκρανία και αντιστοίχως το 35% του παλλάδιου που χρησιμοποιείται εισάγεται από την Ρωσία.

Europe looks to go it alone on microchips amid US-China clash – POLITICO

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση σύρραξης και επιβολής κυρώσεων οι εξαγωγές τέτοιων υλών προς τις ΗΠΑ θα διακοπούν, προκαλώντας ντόμινο κρίσιμων ελλείψεων για πολλούς κλάδους και βιομηχανίες.

Σε ποιες Περιφέρειες δίνονται κίνητρα για εργοστάσια ηλεκτρικών ΙΧ |  NewsAuto.gr

Ως γνωστόν, ο κλάδος των ημιαγωγών διεθνώς παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις με συνέπεια σημαντικά προβλήματα παραγωγής σε πολλές βιομηχανίες και αύξηση της τιμής βιομηχανικών προϊόντων τεχνολογίας αιχμής. Προβλέπεται δε η ζήτηση για όλες τις πρώτες ύλες στον κλάδο των ημιαγωγών να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 37% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα