ΑΘΗΝΑ
09:54
|
20.04.2024
Το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να περάσει και στα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού του καταναλωτή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με υψηλές τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο, θα πρέπει να μάθουν να ζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που κάνουν λόγο για τιμές υψηλότερες από εκείνες που εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο.

Σχετική έκθεση της Κομισιόν, μιλά για ουσιαστική αποκλιμάκωση τιμών από την άνοιξη του 2023 και μετά, δηλαδή σε ένα και πλέον χρόνο από σήμερα, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς και τα δομικά ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, που δεν οφείλεται μόνο στον γεωπολιτικό παράγοντα. Επισημαίνει μάλιστα ότι ακόμη και αν δεν γίνουν άλλες αυξήσεις στην αγορά χονδρικής, εντούτοις το μέχρι σήμερα άλμα τιμών, δεν έχει ακόμη μετακυλιστεί πλήρως στις τιμές λιανικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή μιλά για κορύφωση των τιμών στο ρεύμα και γενικότερα των καυσίμων στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και μετά βλέπει αποκλιμάκωση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα. Επισημαίνει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να περάσει και στα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού του καταναλωτή, γεγονός που σηματοδοτεί πως έπεται συνέχεια ως προς τις ανατιμήσεις των τιμών συνολικότερα στην ελληνική αγορά.

Στο κεφάλαιο που αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις πανευρωπαϊκά, η έκθεση αναφέρει ότι αυτές θα παραμείνουν το βασικό στοιχείο ώθησης του πληθωρισμού προς τα πάνω, προσθέτοντας ότι παρά την αναμενόμενη σταθεροποίηση των τιμών χονδρικής από το 2ο τρίμηνο του 2022 και μετά, το peak στην λιανική του φυσικού αερίου δεν αναμένεται πριν τα μέσα του έτους. Και αυτό, καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις τιμές και να τις συντηρούν σε υψηλά επίπεδα.

Το πιο ανησυχητικό βρίσκεται στην επόμενη παράγραφο, όπου η Κομισιόν διευκρινίζει πως παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφουν οι τιμές στο φυσικό αέριο έναντι εκείνων του Δεκεμβρίου, εντούτοις η τάση στα futures υποδηλώνει ότι αυτές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση βλέπει μετά την άνοιξη του 2023 μια απότομη πτώση, διευκρινίζοντας πως ό,τι ισχύει για το φυσικό αέριο, ισχύει και τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Επιτροπής είναι ότι δεν πρέπει να αναμένουμε απότομες διακυμάνσεις των τιμών, είτε προς τα πάνω, είτε και προς τα κάτω, με την απότομη δηλαδή ένταση των προηγουμένων μηνών.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, η έκθεση σημειώνει ότι η ακρίβεια στα καύσιμα, θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί τους επόμενους 12 μήνες, τονίζοντας ότι τη σταθεροποίηση αυτή δείχνουν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι όλα τα παραπάνω αφορούν στο άμεσο αντίκτυπο της ανόδου των τιμών στα βασικά ενεργειακά προϊόντα. Οι έμμεσες επιπτώσεις που επίσης επηρεάζουν τις πληθωριστικές εξελίξεις είναι πιθανό να παραμείνουν για περισσότερο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι προβλέψεις της Κομισιόν, όσο και άλλων οίκων και αναλυτών, διέπονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, με άγνωστο φυσικά Χ, το τι θα συμβεί στην Ουκρανία

Με πληροφορίες από energypress.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα