Μετά τις αγορές νέων μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών έρχεται η σειρά του Στρατού Ξηράς.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και ¨Αμυνας, ανήγγειλε ουσιαστικά μία πιθανή νέα αύξηση των αμυντικών δαπανών. Όπως είπε, επίκεινται νέα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των χερσαίων ενόπλων δυνάμεων τονίζοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και για τις ανάγκες του στρατού στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, συνολικού σχεδίου για την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.
«Έχουμε συνολικό σχέδιο και θα το διαπιστώσετε στο άμεσο μέλλον με όσα θα φέρουμε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή» είπε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου.
Ο Παναγιωτόπουλος απάντησε και στην κριτική για το τελικό κόστος των φρεγατών εξηγώντας πως το αρχικό ποσό των 3,49 δις ευρώ που είχε εξαγγελθεί και από τον πρωθυπουργό δεν περιελάμβανε τις τελικές κρατήσεις,
Σχετικά με την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας διαβεβαίωσε πως η Naval group έχει συμπεριλάβει περισσότερες από 50 ελληνικές εταιρείες για κατασκευαστικά έργα.
Τι είπε για τα τουρκικά drone
Δήλωσε ότι γίνονται κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγραφικού χαρακτήρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι έχουν την αίσθηση ότι παρακολουθούμε και δεν κάνουμε τίποτα για τα UAV της Τουρκίας, δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τι κάνει το ΥΠΕΘΑ γι αυτά τα συστήματα».
Και συνέχισε τονίζοντας:
«Οι εταιρείες που μπορούν να παρουσιάσουν λύσεις έχουν απόλυτη πρόσβαση στο ΥΠΕΘΑ. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν οφείλουμε να δίνουμε αναφορά κάθε ώρα και στιγμή για το τι κινήσεις κάνουμε και πως προχωράμε. Αλλά η αίσθηση ότι είμαστε αμέριμνοι απέναντι στην απειλή των UAV είναι λάθος. Γίνονται πολλές κινήσεις σε πολλά επίπεδα».
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται να δαπανηθούν 3.237 δις ευρώ για την αγορά των φρεγατών, και 1.092 δις για την αγορά των αεροσκαφών και 105,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις τορπίλες.
Το κόστος ενδέχεται να αυξηθεί κατά 720 εκατομμύρια εφόσον αποκτηθεί μία επιπλέον φρεγάτα, ενώ η αποπληρωμένη θα πραγματοποιηθεί τμηματικά έως το 2028 με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να καταβάλλεται έως το 2024.