Αποτροπιασμό προκαλούν οι εντεινόμενες αποκαλύψεις γύρω από το γηροκομείο κολαστήριο των Χανίων στο οποίο έχασαν τη ζωή τους με μαρτυρικό τρόπο τουλάχιστον 30 ηλικιωμένοι (17 γυναίκες, 16 άνδρες) και βασανίστηκαν δεκάδες με ξυλοδαρμούς, ασιτία, εσφαλμένη ή ελάχιστη φαρμακευτική αγωγή.
Στις περίπου 12.000 σελίδες της δικογραφίας γύρω από τους επτά συλληφθέντες ( μεταξύ των οποίων η 67χρονη ιδιοκτήτρια και η 43χρονη κόρη της) καταγράφονται ανείπωτα βασανιστήρια που συνιστούν χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης.
Τα κέρδη τους στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του οίκου ευγηρίας υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέρονται ότι προχώρησαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται για τους θανάτους των 30 ηλικιωμένων τροφίμων, για οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας που από τύχη δεν εξελίχθηκαν σε θάνατο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, οι επτά που συνελήφθησαν είναι :
- Η 67χρονη ιδιοκτήτρια που κατηγορείται πως «κατείχε διευθυντική και καθοδηγητική σχέση έχοντας τον πρώτο και τελευταίο λόγο επι παντός επιστητού. Φρόντιζε να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό, η δική της έμπνευσης και αρχιτεκτονικής μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης….»
- Η 43χρονη συνδιαχειρίστρια που φέρεται πως «φρόντιζε να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης….»
- Ο 50χρονος ιατρός – υγειονομικός υπεύθυνος της μονάδας «διαδραμάτιζε στην τέλεση των ανωτέρω πράξεων και παραλείψεων κεντρικό ρόλο….» ενώ εξέδιδε «εικονικά και δη ψευδή επι της ουσίας Ιατρικά Πιστοποιητικά Θανάτου….».
- Ο 70χρονιος ψυχίατρος, πέραν της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του, «προέβαινε την συνταγογράφηση πληθώρας ισχυρών ψυχιατρικών φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ΑΜΚΑ των ηλικιωμένων, τα οποία χρησιμοποιούταν στην συνέχεια με υπερδοσολογία για να καταστεί εφική η χημική καθήλωση των φιλοξενουμένων.
- Οι δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών όπως και ο 42χρονος διοικητικός υπάλληλος – νοσηλευτής, που «φρόντιζαν να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης…» ενώ κατά περίπτωση οι δύο νοσηλεύτριες φέρονται να προέβαιναν σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές πρακτικές σε βάρος των ηλικιωμένων. Ο δε 42χρονος «έλεγχε τα επισκεπτήρια των φιλοξενουμένων «έτσι ώστε να μη δύνανται οι συγγενείς να έχουν άμεση πρόσβαση και αντίληψη για την υγεία και την κατάσταση των ηλικιωμένων».
Εκτός απο τις εξελίξεις αναφορικά με την απολογία των επτά που έχουν συλληφθεί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τι θα κάνουν οι δικαστικές αρχές με τα άλλα 29 άτομα που έχουν συμπεριληφθεί στην δικογραφία της αστυνομίας.
Στην ογκώδη δικογραφία μεταξύ άλλων καταγράφονται:
- Κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ηλικιωμένων (ξυλοδαρμοί, ύβρεις, ασιτία, περιορισμός κίνησης με δεσμά σε κλίνες, παραμέληση καθαριότητας και υγειονομικής φροντίδας, κ.α.).
- Χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων κατόπιν αραίωσης με νερό.
- Συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων από προηγούμενα γεύματα ή ακατάλληλες πρώτες ύλες όπως π.χ. εντόσθια ζώων που δίνονταν δωρεάν από κρεοπωλεία της περιοχής.
- Ανεπαρκής και ακατάλληλη χορήγηση τροφής σε ανήμπορους τρόφιμους (π.χ. καταγράφονται περιστατικά εισρόφησης τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής ακόμη και νερού από το προσωπικό με αποτέλεσμα ασιτία και αφυδάτωση.
- Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου γηροκομείου ήταν μόλις για 16 άτομα ωστόσο στην πραγματικότητα υπήρχαν πάνω από 50 και κάθε φορά που γινόταν έφοδος για να γίνει έλεγχος στο γηροκομείο έβγαζαν τους ηλικιωμένους γέροντες στην ταράτσα.
Παρά τον σάλο που προκαλούν σε όλη τη χώρα οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, η ιστοσελίδα του γηροκομείου-κολαστήριο Αγία Σκέπη εξακολουθεί να παραμένει σε λειτουργία και να διαφημίζεται ως σήμερα σαν…«χώρος ζωής και ενέργειας» με…σύγχρονες υποδομές και ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.