Δύο αμερικανοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) κατασκοπεύει και πάλι ανυποψίαστους Αμερικανούς.
Η υπηρεσία διεξήγαγε «κρυφά» παρακολούθηση χωρίς ένταλμα μέσω ενός προγράμματος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ισχυρίστηκαν οι γερουσιαστές Ρον Γουάιντεν και Μάρτιν Χάιντριχ.
Σε επιστολή τους προς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, οι δύο Δημοκρατικοί ζήτησαν να αποχαρακτηριστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος.
Η συλλογή κυβερνητικών δεδομένων έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών διαφωνιών στις ΗΠΑ.
Επισήμως, η CIA και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχουν μια αποστολή ξένης επιτήρησης και η εγχώρια κατασκοπεία απαγορεύεται από το καταστατικό της CIA του 1947.
Όμως, το 2013, ένα πρόγραμμα συλλογής δεδομένων με χρήση εκτεταμένης διαδικτυακής και τηλεφωνικής επιτήρησης από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύφθηκε στο κοινό από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, έναν εργολάβο της CIA που έγινε πληροφοριοδότης.
Μια ανάλυση της Washington Post για τη διαρροή του Σνόουντεν βρήκε ότι περίπου το 90% αυτών που παρακολουθούνταν ήταν απλοί Αμερικανοί «πιασμένοι σε ένα δίχτυ που είχε ρίξει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας για κάποιον άλλο».
Ανώτατοι αξιωματούχοι είχαν μέχρι τότε αρνηθεί -και μάλιστα έλεγαν ψέματα όντας υπό όρκο στο Κογκρέσο- ότι εν γνώσει τους συνέλεγαν τέτοια δεδομένα.
Το πρόγραμμα, γνωστό ως Prism, κρίθηκε αργότερα παράνομο από αμερικανικό δικαστήριο.
Ωστόσο, ένας κυβερνητικός επιτηρητής πέρυσι αποκάλυψε δύο προσπάθειες συλλογής δεδομένων της CIA που οι γερουσιαστές Γουάιντεν και Χάιντριχ ισχυρίζονται τώρα ότι είναι πιθανό να υποβάλουν ξανά τους Αμερικανούς σε έρευνες χωρίς ένταλμα.
Η CIA δημοσίευσε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση για ένα από τα προγράμματα την Πέμπτη, αλλά αρνήθηκε να αποχαρακτηρίσει το άλλο, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας «ευαίσθητων μεθόδων εμπορικών τεχνικών και επιχειρησιακών πηγών».
Όμως ο κ. Γουάιντεν, από το Όρεγκον, και ο Χάιντριχ, από το Νέο Μεξικό, δήλωσαν ότι αποτυγχάνοντας να το πράξει, η υπηρεσία «υπονομεύει τη δημοκρατική εποπτεία και θέτει κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Κοινότητας Πληροφοριών».
Οι γερουσιαστές, που συμμετέχουν στην επιτροπή Πληροφοριών, είπαν ότι το κοινό οφείλει να γνωρίζει «τη φύση και την πλήρη έκταση» της παρακολούθησης, η οποία είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει αρχεία για Αμερικανούς.
Το ακόμη απόρρητο πρόγραμμα λειτουργεί υπό την εξουσία ενός εκτελεστικού διατάγματος της εποχής του Ρίγκαν και ως εκ τούτου είναι «εντελώς εκτός του θεσμικού πλαισίου που το Κογκρέσο και το κοινό πιστεύουν ότι διέπει αυτήν τη συλλογή», είπαν.
Η μη κερδοσκοπική Ένωση Αμερικανικών Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) δήλωσε: «Αυτές οι αναφορές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ποιες πληροφορίες μας συλλέγει μαζικά η CIA και πώς η υπηρεσία εκμεταλλεύεται αυτές τις πληροφορίες για να κατασκοπεύσει Αμερικανούς».
«Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε νόμιμης συλλογής, η CIA ενδέχεται να αποκτήσει κατά δεύτερο λόγο πληροφορίες για Αμερικανούς που βρίσκονται σε επαφή με ξένους υπηκόους», δήλωσε εκπρόσωπος της CIA στο BBC News την Παρασκευή.
«Όταν η CIA αποκτά πληροφορίες για Αμερικανούς, προστατεύει αυτές τις πληροφορίες σύμφωνα με τις διαδικασίες», που έχουν σκοπό να περιορίσουν τον τρόπο χρήσης των δεδομένων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Πηγή: BBC