ΑΘΗΝΑ
11:49
|
24.04.2024
Η αστυνομία απομάκρυνε τους εναπομείναντες διαδηλωτές που μπλόκαραν μια βασική γέφυρα σύνδεσης του Καναδά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία απομάκρυνε τους εναπομείναντες διαδηλωτές που μπλόκαραν μια βασική γέφυρα μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από μια εβδομάδα αναταραχής. Οι διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων του Καναδά κατά του υποχρεωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του Covid για τη διέλευση των συνόρων έχουν παραλύσει το εμπόριο μέσω της γέφυρας Ambassador Bridge στο Ουίνδσορ του Οντάριο.

Ένας δικαστής εξέδωσε εντολή την Παρασκευή να διαλύσει τη διαμαρτυρία, αλλά δεκάδες διαδηλωτές παρέμειναν αξηψώντας τη διαταγή.

Η αστυνομία έχει πλέον καθαρίσει τον δρόμο, αν και η γέφυρα παραμένει κλειστή.

Είχαν γίνει κινήσεις για την εκκαθάριση της διαδήλωσης το πρωί του Σαββάτου και πολλά από τα εμπλεκόμενα οχήματα έφυγαν ειρηνικά με εντολή της αστυνομίας.

Αλλά καθώς διαδώθηκαν τα νέα για την δράση της αστυνομίας, περισσότεροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν, ξεσηκώνοντας το πλήθος.

Το πρωί της Κυριακής, παρέμεναν μόνο μερικές δεκάδες άτομα και η αστυνομία επανέλαβε την επιχείρηση, αυτή τη φορά συλλαμβάνοντας μερικούς που αρνήθηκαν να φύγουν και ρυμουλκώντας έναν μικρό αριθμό οχημάτων.

Μέσα σε λίγες ώρες, μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών που είχαν ξεμείνει παρέμεινε στο περιθώριο, αν και αστυνομικά οχήματα και όχι διαδηλωτές συνεχίζουν να αποκλείουν τον δρόμο προς τη Γέφυρα Ambassador.

Η αστυνομία του Ουίνδσορ προειδοποίησε τους ανθρώπους να αποφεύγουν την περιοχή της γέφυρας, γράφοντας στο Twitter: «Η επιβολή θα συνεχιστεί στην περιοχή των διαδηλώσεων και θα υπάρχει μηδενική ανοχή για παράνομη δραστηριότητα».

‘Η αρχή του τέλους’

Του Ρόμπιν Λέβινσον-Κινγκ, BBC News, Ουίνδσορ

Η αστυνομία ήρθε για να εκδιώξει τους υπόλοιπους διαδηλωτές το πρωί της Κυριακής, δίνοντας τέλος στον αποκλεισμό που είχε διακόψει την επίγεια κυκλοφορία σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του Καναδά για σχεδόν μια εβδομάδα.

Ο αριθμός τους είχε μειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές το Σάββατο σε μόλις 30 φανατικούς που ήταν πρόθυμοι να αντέξουν τη θερμοκρασία -17 C κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η αστυνομία είχε υψώσει τσιμεντένια οδοφράγματα, ουσιαστικά εγκιβωτίζοντας τους καταυλισμούς τους -που βρίσκονταν νότια της γέφυρας Ambassador- και τους περικύκλωσε με τακτικό εξοπλισμό.

“Κανείς δεν κάνει τίποτα εκεί. Απλώς στεκόμαστε όλοι εκεί με τις καναδικές σημαίες μας, θέλουμε ελευθερία”, είπε ο διαδηλωτής Τάιλερ Κοκ στο BBC.

“Άκουσα έναν από τους μπάτσους να λέει “πρώτα παίρνουμε τα φορτηγά”, οπότε, ουσιαστικά, αυτή είναι η αρχή του τέλους. Ήλπιζα ότι δεν θα τελείωνε έτσι, ήλπιζα ότι η αστυνομία θα μας επέτρεπε να συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά», πρόσθεσε.

Αυτή η διαμαρτυρία είχε ήδη κοστίσει στη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χαμένο εμπόριο.

Περίπου ένα χιλιόμετρο πιο κάτω, αφού διέλυσε τον κ. Κοκ και τους φίλους του, η αστυνομία μπήκε για να τερματίσει έναν δεύτερο μικρό καταυλισμό.

Οι κόρνες κορνάρησαν δυνατά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά με την αστυνομία να ξεπερνά κατά πολύ τους διαδηλωτές, ο θόρυβος τους ήταν ένα κύκνειο άσμα, όχι σύνθημα συσπείρωσης.

Η διαμαρτυρία έχει εμπνεύσει άλλους σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν παρόμοια δράση, σε μια προσπάθεια να συμφορηθούν οι δρόμοι των πόλεων και να προσελκύσουν την προσοχή – όπως στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το Παρίσι είδε εκατοντάδες οχήματα να συγκλίνουν στην πόλη από όλη τη Γαλλία το Σάββατο, σε μια αυτοαποκαλούμενη Συνοδεία Ελευθερίας που είχε στόχο να διακόψει την κυκλοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση καρτών Covid για είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια και δημόσιους χώρους.

Σε εκατοντάδες αυτοκινητιστές επιβλήθηκαν πρόστιμα λόγω των απαγορευμένων διαδηλώσεων και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν εν μέσω καταιγισμού δακρυγόνων κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Πολλοί διαδηλωτές σχεδίαζαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες – έδρα πολλών βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ – για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνημα βασισμένο στις καναδικές διαδηλώσεις. Οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν επίσης την εκδήλωση.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα