ΑΘΗΝΑ
08:06
|
23.04.2024
O δημοσιογράφος Οράσιο Βερμπίτσκυ αποκάλυψε ότι επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο στρατηγός Παλέον, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν διοικητής των ειδικών δυνάμεων.
Ο Στρατηγός Χουάν Μαρτίν Παλέο λαμβάνει τη θέση του τον Φεβρουάριο του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο στρατός της Αργεντινής σχεδίαζε να εισβάλλει στη Βενεζουέλα, ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2019. Πρόεδρος της χώρας ήταν τότε ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος υποστήριξε ενεργά τη στρατηγική των ΗΠΑ για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο.

Μέσω της ειδικής άσκησης «Puma», η οποία εξέταζε προοπτικές εισβολής στη Βενεζουέλα, στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επτά συνεδρίες στη φρουρά του Campo de Mayo και μέσω τηλεδιάσκεψης με την ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών της Κόρδοβα, τη Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Χ της Λα Πάμπα και υπό τις εντολές της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων, επίσης της Κόρδοβας.

Μέσω της έρευνας του Αργεντινού δημοσιογράφου Οράσιο Βερμπίτσκυ, αποκαλύφθηκε ότι ο στρατηγός Χουάν Μαρτίν Παλέο, ο οποίος ήταν τότε διοικητής των ειδικών δυνάμεων, ήταν επικεφαλής της επιχείρησης. Από τον Μάρτιο του 2020, ο Παλέο είναι είναι πλέον Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα έλαβαν χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εφάρμοζε μια πολιτική «πολιορκίας» κατά της Βενεζουέλας, η οποία περιελάμβανε την επιβολή μονομερών καταναγκαστικών μέτρων για την οικονομική αποσταθεροποίηση της νοτιοαμερικανικής χώρας, ενώ δεν παρέβλεπε να υποστηρίξει ενέργειες που σκοπό είχαν τη δολοφονία του προέδρου Μαδούρο.

Αρκετά ήταν τα κράτη της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης και της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μάκρι, που υποστήριξαν την εχθρική πολιτική του Λευκού Οίκου κατά της Βενεζουέλας.

Στον σχεδιασμό της «Puma», η δύναμη ταχείας ανάπτυξης αποτελούσε μέρος μιας πολυεθνικής δύναμης, δημιουργημένης από ένα εικονικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (που δεν συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα), αποκάλυψε η έρευνα.

Εκτός από τη δύναμη ταχείας ανάπτυξης, με την Ομάδα Εντολών και το Τμήμα Πληροφοριών, συμμετείχαν στρατεύματα της IV Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, της Χ Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού και των κομάντο της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «φροντίσουν» για τις «αναχρονιστικές αριστερές αυταρχικές κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κούβας», επειδή επιτρέπουν στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, να λειτουργούν στο ζωτικό χώρο της Λατινικής Αμερικής, ενώ «επιδιώκουν να επεκτείνουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς και τις πωλήσεις όπλων στην περιοχή». Αυτές ήταν εκείνη την περίοδο οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης Τραμπ.

Σχετικά με τη συμμετοχή της Αργεντινής στα σχέδια κατά της Βενεζουέλας, ο ναύαρχος Κρεγκ Φάλερ, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες την ώρα που οι δόκιμοι της Μικτής Σχολής Πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων προειδοποιούσαν για την απειλή που προέρχεται από την Κίνα και τη Βενεζουέλα. Η στρατηγική σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εισβολή στη Βενεζουέλα θα υποστηριζόταν από μια αργεντίνικη στρατιωτική διοίκηση που θα συμμετείχε «για ανθρωπιστικούς λόγους», σύμφωνα με τη δήλωση του ίδιου του στρατηγού Χουάν Μάρτιν Παλέο.

«Ανεξάρτητα από την πολιτική και ηθική αξία ενός σχεδίου εισβολής στη Βενεζουέλα στο οποίο οι Αργεντινοί στρατιώτες θα έκαναν τη βρώμικη δουλειά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τακτικής άποψης, περισσότερα από δύο χρόνια μετά το τέλος της άσκησης Puma, οι υποθέσεις στις οποίες βασίστηκε έχουν αποδειχθεί λάθος», δήλωσε ο Βερμπίτσκυ. «Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει σταθεροποιηθεί, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν διατάξει τη συγκρότηση καμίας πολυεθνικής δύναμης επέμβασης και οι πολιτικές δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης λύνουν τις διαφορές τους στην κάλπη», επεσήμανε.

ΠΗΓΗ: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Η «έτσι»

Ο καιρός σήμερα: Λασποβροχές, σκόνη και ζέστη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα