ΑΘΗΝΑ
05:54
|
20.04.2024
Δεδομένου ότι το 40% του φυσικού αερίου στην ΕΕ έρχεται από τη Ρωσία, η εξασφάλιση εναλλακτικών πόρων κρίνεται απαραίτητη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντατικές συνομιλίες με Νορβηγία, Κατάρ, Αλγερία και ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η ΕΕ σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ικανά αποθέματα φυσικού αερίου σε περίπτωση ανάσχεσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Ρωσία «δεν έχουν αποδώσει πολλά» αλλά ο διάλογος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει σε εξέλιξη τουλάχιστον με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το 40% του φυσικού αερίου στην ΕΕ έρχεται από τη Ρωσία και πως η εξασφάλιση εναλλακτικών πόρων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανή εκδοχή εξελίξεων.

Προετοιμασίες για πιθανές ροές προσφύγων

Οι προετοιμασίες στην ΕΕ δεν αφορούν μόνον τον ενεργειακό τομέα αλλά και ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Μαρσίν Πρζιντάσζ επιβεβαίωσε πως οι πολωνικές αρχές ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο και για μεγάλες ροές προσφύγων, ακόμη και άνω του ενός εκατομμυρίου ατόμων.

Παρόμοια σχέδια επεξεργάζονται και οι ρουμανικές αρχές οι οποίες την Κυριακή ανακοίνωσαν πως ολοκλήρωσαν ένα βασικό «σχέδιο δράσης» που προβλέπει τη γρήγορη εγκατάσταση καταυλισμών μέσα σε 10, 12 ή 24 ώρες.

Προετοιμασίες για πιθανά κύματα προσφύγων από την Ουκρανία γίνονται ακόμη και σε Ουγγαρία και Σλοβακία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα