Μετά από 14ετή σκληρή νομική μάχη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε πριν λίγες μέρες την κατεδάφιση του πολυτελούς τετράστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος και γηπέδων γκολφ «Μαρίνα Ισλα δε Βαλδεκάνιας» (Marina Isla de Valdecañas) που είχε κτιστεί στην περιοχή Εστρεμαδούρα έχοντας παραβιάσει κατάφωρα την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η απόφαση δεν ήταν εύκολη.
Από την μία έθιγε προφανή επιχειρηματικά συμφέροντα που διαπλέκονταν με πολιτικούς παράγοντες που θεωρούσαν το ξενοδοχειακό συγκρότημα «πυλώνα ανάπτυξης» στην περιοχή, από την άλλη, το επίμαχο ξενοδοχείο ήταν από τους δημοφιλής τόπους αναψυχής πολλών Μαδριλένιων για τα Σαββατοκύριακα.
Κατά την πολυετή μάχη δεν νίκησαν ούτε οι μεν, ούτε οι δε αλλά οι περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η οργάνωση «Ecologistas en Acción» που είχαν αντιδράσει πριν καν την ανέγερση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Σε εκτενέστατο ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης επισημαίνεται η ανακοίνωση της οικολογικής οργάνωσης Ecologistas en Acción πως τελικά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν θα προκαλέσει μόνο την κατεδάφιση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος αλλά θα ματαιώσει τα σχέδια για ένα ακόμη μεγαλύτερο τουριστικό σχέδιο που είναι γνωστό ως Elysium City και είχε κερδίσει την έγκριση των περιφερειακών αρχών στις αρχές τρέχοντος μηνός.
Στο ρεπορτάζ των Τάιμς της Ν. Υόρκης επισημαίνεται πως η μακρόχρονη μάχη στα δικαστήρια για το τουριστικό συγκρότημα Valdecañas συμβολίζει ουσιαστικά τον αγώνα της Ισπανίας να ισορροπήσει ανάμεσα στις οικολογικές ανησυχίες και στην επιθυμία έλξης ακόμη περισσότερων τουριστών προκειμένου να αναπτυχθεί η περιφέρεια και τα χωριά που είχαν ερημώσει από το φαινόμενο της αστυφιλίας.
Έτσι η περίπτωση του συγκροτήματος «Μαρίνα Ισλα δε Βαλδεκάνιας» δεν είναι μοναδική. Στη νότια επαρχία Αλμέρια της Ισπανίας, για παράδειγμα, εκκρεμεί στα δικαστήρια εδώ και 15 χρόνια μία νομική μάχη για το εάν θα πρέπει να κατεδαφιστεί ένα άλλο τεράστιο παραλιακό ξενοδοχείο που κτίστηκε πάνω σε περιοχή Natura προκαλώντας σημαντική βλάβη στο οικοσύστημα της αλμυρής λίμνης Μαρ Μενόρ.
Δεν είναι όμως μόνον η Ισπανία που αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα.
Στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας, το Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε σε ξενοδοχείο της περιοχής πριν λίγες μέρες ότι έχει περιθώριο έξι μηνών προκειμένου να γκρεμίσει τις δομές που έφτιαξε αυθαίρετα στην παραλία και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εννιά αίθουσες συνεδριάσεων που είχαν φτιαχτεί για να φιλοξενηθεί πέρσι η σύνοδος κορυφής του G7.