ΑΘΗΝΑ
18:56
|
24.04.2024
Μία ιστορική διαδικασία για τους εργαζόμενους της Amazon στην Αλαμπάμα βρίσκεται σε κίνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία ιστορική διαδικασία για τους εργαζόμενους της Amazon στην Αλαμπάμα βρίσκεται σε κίνηση, καθώς ετοιμάζονται για δεύτερη φορά να ψηφίσουν για τη σύσταση τοπικού επιχειρησιακού σωματείου. Η αμερικανική ρυθμιστική υπηρεσία εργασίας αναγνώρισε νωρίτερα αθέμιτη εργοδοτική παρέμβαση στις πρώτες εκλογές για τη δημιουργία σωματείου, το 2021, με αποτέλεσμα να διατάξει τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας.

Αν η διαδικασία της ψηφοφορίας καταλήξει στην απόφαση σύστασης εργατικού σωματείου σε αποθήκη της Amazon στην πολιτεία της Αλαμπάμα, θα σημάνει μία ιστορική στιγμή για τους εργαζόμενους της πολυεθνικής που δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να πετύχουν στη συνδικαλιστική τους οργάνωση σε αυτό το επίπεδο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης αποθήκης, η διοίκηση της εταιρείας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτύχει για δεύτερη φορά η ψηφοφορία. Όμως, οι εργαζόμενοι μίας εταιρείας που απασχολεί ένα εκατομμύριο άτομα στην παραγωγή της- δηλώνουν πολύ πιο αισιόδοξοι και αποφασισμένοι για τη θετική έκβαση της διαδικασίας.

Οι προσπάθειες σαμποταρίσματος εργατικών αγώνων και συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι κοινή πρακτική των μεγαλοεπιχειρήσεων και των εργοδοτικών ενώσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν με διάφορους τρόπους να διαιρούν και να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους από τις συλλογικές διεκδικήσεις υπέρ των συμφερόντων τους. Αντίστοιχες περιπτώσεις εμφανίζονται αυτή την περίοδο στη Starbucks και την Target, όπου οι εργαζόμενοι επιχειρούν τη δημιουργία σωματείων.

Οι εργοδότες δίνουν 340 εκ. το χρόνο για την καταπολέμηση των σωματείων

Έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, το 2019, διαπίστωσε ότι το 41,5% των εργοδοτών στις ΗΠΑ παραβίασαν την εργατική νομοθεσία αναφορικά με τις αρχαιρεσίες των σωματείων. Μάλιστα, οι εργοδότες αναφέρεται ότι δαπανούν περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να μπλοκάρουν τους αγώνες των σωματείων καθώς και τη σύσταση νέων.

Ο εργαζόμενος τα τελευταία δύο χρόνια στην αποθήκη της Amazon, Ντάριλ Ρίτσαρντσον, δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αποκρούσουν τις διασπαστικές απόπειρες της διοίκησης αυτή τη φορά.

«Εφαρμόζουν τις ίδιες τακτικές εκφοβισμού με την τελευταία φορά, όμως οι εργαζόμενοι έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι η εταιρεία μας λέει ψέματα αναφορικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε μέχρι τέλους την προσπάθεια σύστασης σωματείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», ξεκαθάρισε ο Ρίτσαρντσον.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν περισσότεροι από 6.100 εργαζόμενοι της αποθήκης. Η πλειοψηφία των εργαζομένων θα κρίνει αν θα έχουν την επομένη σωματείο και εκπροσώπηση στο αμερικανικό Συνδικάτο Λιανεμπορίου, Χονδρεμπορίου και Πολυκαταστημάτων (RWDSU).

Άλλες δύο αποθήκες της Amazon στη Νέα Υόρκη, έχουν καταθέσει αίτηση διεξαγωγής εκλογών για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

Οι εργαζόμενοι οργανώνονται με στόχο να βάλουν τέλος στα ωράρια-λάστιχο, τους εξαντλητικούς και βάρβαρους ρυθμούς και συνθήκες εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και την εργοδοτική τρομοκρατία τη στιγμή που ο Τζεφ Μπέζος θησαυρίζει από την εκμετάλλευση της εργασίας τους. Εξαιτίας των υφιστάμενων συνθηκών στις αποθήκες της Amazon υπάρχει συνεχής κινητικότητα και ανακύκλωση εργαζόμενων, η πλειοψηφία των οποίων δεν αντέχει να εργάζεται υπό αυτούς τους όρους πάνω από έξι μήνες.

Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που εκμεταλλεύεται η εταιρεία για να κρατάει διαιρεμένους τους εργαζόμενους.

«Κανένας εργαζόμενος της Amazon δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για το πώς θα πληρώσει τους λογαριασμούς του, τη στιγμή που δουλεύει για έναν πολυδισεκατομμυριούχο. Εμείς θέλουμε απλώς ότι είναι δίκαιο», ξεκαθάρισε 59χρονος εργαζόμενος, Πέρι Κόνελι.

Πηγές: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα