ΑΘΗΝΑ
05:13
|
26.04.2024
Ο Πούτιν εξέφρασε προθυμία να συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και πυραύλων. Ο Σολτς τόνισε πως η ιδέα του πολέμου είναι αδιανόητη για την Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» διαβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα μετά από συνάντηση άνω των τριών ωρών με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως προωθεί προτάσεις για την έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας επισημαίνοντας ωστόσο πως η χώρα του δεν έχει πάρει «καμία εποικοδομητική απάντηση» στις προτάσεις που υπέβαλε για την ασφάλεια. Εξέφρασε προθυμία να συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και πυραύλων.

Επανέλαβε στη συνέχεια τις σοβαρές καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «γενοκτονία» στο Ντομπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Σολτς: «Ασφάλεια με τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία»

Ο Γερμανός Καγκελάριος από την πλευρά του είπε πως θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει τους διαπραγματευτές τους «με μία θετική εντολή ώστε να επιτύχουμε πρόοδο». Πρόσθεσε πως «η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνον με τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία».

Τόνισε πως ο «πόλεμος ως ιδέα έχει γίνει αδιανόητος στην Ευρώπη» και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα μείνει έτσι, δηλαδή ιδέα.

Απαίτησε «αποκλιμάκωση» στην περιοχή λέγοντας πως είναι σημαντικό «να μην επακολουθήσει πόλεμος». Πρόσθεσε πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη και πως εύχεται να υπάρξει διάλογος με την ελπίδα πως οι συνομιλίες «δεν θα καταλήξουν σε αδιέξοδο».

Πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο ο Γερμανός καγκελάριος είχε δηλώσει πως η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι πολύτιμοι άσσοι και μας απασχολεί όλους

Περί Ιράν

Οι δύο ηγέτες δέχθηκαν από δημοσιογράφο ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Πούτιν είπε πως οι θέσεις Μόσχας και Βερολίνου για το ζήτημα «είναι μάλλον κοντά» προσθέτοντας: «Είμαστε σε συνεχή επαφή για το θέμα και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών».

Ο Πούτιν τέλος ευχαρίστησε τον Σολτς για την «κοινή δουλειά» στη Μόσχα χαρακτηρίζοντας τον διάλογο μαζί του «χρήσιμο και ουσιαστικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα