Η ΕΕ επέμεινε, χθες Δευτέρα, στην άρνησή της να άρει την προστασία των πατεντών για τα εμβόλια Covid, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής με τις χώρες της Αφρικανικής Ένωσης που έχουν θέσει το θέμα ως προτεραιότητα.
Από τον Οκτώβριο του 2020, η Ινδία και η Νότια Αφρική ηγούνται των εκκλήσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά τεστ για την καταπολέμηση του Covid-19.
Οι θιασώτες υποστηρίζουν ότι αυτό θα ενίσχυε την παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο και θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κραυγαλέας ανισότητας στην πρόσβαση μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.
Τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης πίεσαν να συμπεριληφθεί το αίτημά τους αυτό στα συμπεράσματα της κοινής συνόδου κορυφής ΕΕ-ΑΕ που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
«Η Αφρικανική Ένωση… προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει εποικοδομητικά προς τη σύναψη μιας στοχευμένης και χρονικά περιορισμένης παρέκκλισης», ανέφερε η πρόταση της ΑΕ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ωστόσο, ορισμένες πλούσιες χώρες που φιλοξενούν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή, λέγοντας ότι οι πατέντες δεν αποτελούν τα κύρια εμπόδια για την κλιμάκωση της παραγωγής και είναι ζωτικής σημασίας για την καινοτομία.
«Πιστεύουμε ότι η πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί τροχοπέδη (στην παραγωγή εμβολίων)», δήλωσε ο Φρανκ Ριστέρ, ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Ταυτόχρονα, δεν θέλουμε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση ένα σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας που επιτρέπει την καινοτομία και το οποίο κατέστησε δυνατό, ιδίως στην περίπτωση του Covid-19, να έχουμε πολύ γρήγορα εμβόλια», πρόσθεσε.
Ο Ριστέρ τοποθετήθηκε μετά από συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της ΕΕ για το θέμα αυτό στη Μασσαλία, στις οποίες συμμετείχε και η επικεφαλής του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.
Η Οκόντζο-Ιουεάλα δήλωσε τον Ιανουάριο ότι μια συμφωνία στον ΠΟΕ σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών στην παρασκευή εμβολίων απέχει εβδομάδες, ενδεχομένως να φτάσει ακριβώς στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΑΕ.
Αλλά τη Δευτέρα οι υπουργοί δήλωσαν ότι ελπίζουν για μια συμφωνία στον ΠΟΕ όχι νωρίτερα από τον Ιούνιο.
Ο Ιρλανδός αναπληρωτής πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, στη χώρα του οποίου εδρεύουν αρκετοί μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι, δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε συμβιβασμούς και ότι είμαστε πρόθυμοι να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέρη του κόσμου».
«Αλλά αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι αυτή η πανδημία να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο από ορισμένες χώρες με σκοπό να υπονομεύσουν την καινοτομία ή να υπονομεύσουν την πνευματική ιδιοκτησία», πρόσθεσε.
Πηγή: Euroactive