ΑΘΗΝΑ
17:12
|
30.04.2024
Στην Αυστρία θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα ως τις 5 Μαρτίου και στη Γερμανία ως τις 20/3.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κομβικός μήνας για την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας φαίνεται πως θα είναι για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ο Μάρτιος. Ήδη, οι αρμόδιες αρχές σε Γερμανία και Αυστρία σχεδιάζουν την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων έστω και κλιμακωτά.

Στη Γερμανία η άρση των μέτρων θα γίνει σε τρία στάδια, εκ των οποίων «το τρίτο και τελευταίο βήμα τοποθετείται στις 20 Μαρτίου 2022, προβλέποντας κατάργηση όλων των μέτρων, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Ως πρώτο βήμα σχεδιάζεται να εξαλειφθούν οι περιορισμοί που αφορούν τις επαφές για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει καθώς οι συναντήσεις πλέον θα γίνονται «δίχως αριθμητικούς περιορισμούς για τους συμμετέχοντες». 

Επιπλέον οι κανονισμοί σε σχέση με την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, οι οποίοι σε κάποια γερμανικά κρατίδια έχουν ήδη σταματήσει, πρόκειται να ανατραπούν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, θα παραμείνει η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το δεύτερο βήμα, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις 4 Μαρτίου, αφορά την πρόσβαση στον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων, η οποία θα καταστεί δυνατή όχι μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, αλλά και για άτομα με αρνητικό τεστ (3G).

Για μεγάλες διοργανώσεις σε εθνικό επίπεδο -συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών- θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Σε εσωτερικούς χώρους, θα είναι εφικτή πληρότητα έως και 60 % σε σχέση με τη μέγιστη χωρητικότητα, με μέγιστο αριθμό τους 6.000 θεατές.
  • Σε εξωτερικούς χώρους μέχρι 75 % της μέγιστης χωρητικότητας, με μέγιστο αριθμό τους 25.000 θεατές.

Αλλά η πραγματική ημέρα της ελευθερίας είναι η 20ή Μαρτίου, όπου καταργούνται οι πιο σοβαροί περιορισμοί στη γαστρονομία και στο λιανεμπόριο και η υποχρέωση των εργοδοτών για τηλεργασία του προσωπικού τους.

Το μόνο που θα θυμίζει την ύπαρξη του κορωνοϊού θα είναι οι μάσκες, που θα παραμείνουν σε χρήση σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον, τον οποίο θα συνεχίσει να καταγράφει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Άρση σχεδόν όλων των μέτρων από 5 Μαρτίου στην Αυστρία

Στην Αυστρία ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου αίρονται σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία.

Ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου, όπου έως τώρα επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και ιαθέντες (Κανόνας 2G), θα επιτρέπεται η είσοδος και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ (Κανόνας 3G). Από τις 5 Μαρτίου θα καταργηθεί και αυτό το μέτρο, ενώ με τον Κανόνα 2G θα εξακολουθήσει να ρυθμίζεται η πρόσβαση σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν για όλους και χωρίς περιορισμό ωραρίου.

ΚΡΑΝΗ: Ανακοίνωση για την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας -  InKefalonia

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, καθώς έως τώρα έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σε επεξεργασία βρίσκεται και η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας παραλλαγής του βασικού στελέχους του κορονοϊού.

Η Βιέννη ωστόσο θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τόσο τη γενική χρήση της μάσκας όσο και τον Κανόνα 2G στην εστίαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδοχή της AstraZeneca για παρενέργειες του εμβολίου της κατά του κορονοϊού

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα