ΑΘΗΝΑ
15:27
|
19.04.2024
Ο πρέσβης της Τουρκίας δεν δίστασε να διακόψει, φανερά ενοχλημένος, τον Νίκο Δένδια με τον υπουργό να επισημαίνει ότι πουθενά δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα λόγια πιάστηκαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, Fazlı Çorman, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί τα θαλάσσια σύνορα με casus belli.

Σε συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε με εμπεριστατωμένη ομιλία και χάρτες το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος διπλωμάτης ενοχλήθηκε λέγοντας ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια, διαστρεβλώνοντας τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων.

Ο πρέσβης της Τουρκίας δεν δίστασε μάλιστα να διακόψει, φανερά ενοχλημένος, τον Νίκο Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας στην Νορβηγίδα ομόλογό του

Τις «παράνομες και προκλητικές» δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας, που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, στηλίτευσε από τη Νορβηγία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με την Νορβηγή ομόλογό του Άνικεν Χουίτφελντ.

«Τούρκοι αξιωματούχοι, σε καθημερινή βάση, έχουν εισέλθει σε ένα μπαράζ παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας», που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε πως τέτοιες τοποθετήσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αφοσίωση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές του ΝΑΤΟ και στις θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. «Λυπάμαι πολύ που παρατηρώ ότι η Τουρκία επιλέγει αυτήν ακριβώς τη στιγμή, όταν υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και υπάρχει βαθιά ανάγκη να δείξουμε σε όλους ότι τηρούμε τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μας […], επιλέγει να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», επισήμανε.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την ομόλογό του της Νορβηγίας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία στο Αιγαίο και ειδικότερα για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Εικόνα

Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, βάσει ενός όρου: «Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορεί να είναι διάλογος χωρίς κανόνες».

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας εξήρε τον ρόλο της Νορβηγίας στην υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2021-2022. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, αλλά χαιρόμαστε που είστε εκεί» επισήμανε επιπροσθέτως. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2025-26 και ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα