Η Ρωσία ενημέρωσε ότι περισσότερες από τις δυνάμεις της γύρω από την Ουκρανία αποσύρθηκαν σήμερα Τετάρτη, αλλά το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να το αποδείξει, λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμα περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν.
Στην Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι ύψωσαν σημαίες και έπαιξαν τον εθνικό ύμνο για να δείξουν ενότητα ενάντια στους φόβους εισβολής, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η επίθεση στη διαδικτυακή του σελίδα διανύει τη δεύτερη μέρα της. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του αποσύρονται μετά την ολοκλήρωση ασκήσεων στις νότιες και δυτικές στρατιωτικές περιοχές κοντά στην Ουκρανία. Επιπλέον, δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τανκς, οχήματα μάχης πεζικού και αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού να φεύγουν από τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια αποχώρηση θα ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά ότι η κίνηση των στρατευμάτων δεν το επιβεβαίωσε. «Μένει να δούμε αν υπάρχει ρωσική αποχώρηση… Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αύξησαν τον αριθμό των στρατευμάτων και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η εκτίμηση του ΝΑΤΟ είναι λάθος. Ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ιρλανδία είπε ότι οι δυνάμεις στη δυτική Ρωσία θα επιστρέψουν στις κανονικές τους θέσεις εντός τριών έως τεσσάρων εβδομάδων. Η ανάπτυξη στη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν μέρος μιας τεράστιας συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων στα βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας από τον Νοέμβριο, που ώθησε το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον να προειδοποιήσουν τις τελευταίες ημέρες ότι μια ρωσική εισβολή φαινόταν επικείμενη.
Η Ρωσία χλεύασε αυτές τις προειδοποιήσεις ως υστερική πολεμική προπαγάνδα όταν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ορισμένες μονάδες ξεκινούσαν να επιστρέφουν στη βάση μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων.
Η Κίνα, η οποία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία καθώς και οι δύο χώρες έχουν δεχτεί αυξανόμενη κριτική από τη Δύση, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «χρησιμοποιούν την απειλή του πολέμου και δημιουργούν ένταση».
Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ένας βασικός δείκτης μιας σημαντικής υποχώρησης θα είναι εάν θα αποσυναρμολογηθούν τα επιτόπια νοσοκομεία και οι αποθήκες καυσίμων και εάν μονάδες από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, που συμμετέχουν σε τεράστιες ασκήσεις στη Λευκορωσία αυτή την εβδομάδα, επιστρέψουν στις βάσεις τους χιλιάδες μίλια μακριά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και ότι η εισβολή παραμένει «ευδιάκριτα πιθανή». Πρόσθεσε δε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επαληθεύσει ακόμη καμία απόσυρση.
Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως θα υπάρξει μεγάλο κόστος για τη Ρωσία εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων κατά των ρωσικών επιχειρήσεων και του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία. Ωστόσο, επιβεβαίωσε εκ νέου την προθυμία του να συνομιλήσει με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τα μέτρα διαφάνειας και τη στρατηγική σταθερότητα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν είδε κανένα σημάδι αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων. «Όταν τα στρατεύματα αποσυρθούν όλοι θα το δουν… αλλά προς το παρόν, είναι απλώς μια δήλωση», ανέφερε το BBC κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη δυτική Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι όρισε την Τετάρτη πατριωτική αργία ως απάντηση στις αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει εκείνη την ημέρα. «Κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει το σπίτι μας όσο εμείς. Και μόνο εμείς, μαζί, μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας», δήλωσε.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι οι χάκερ εξακολουθούσαν να βομβαρδίζουν τον ιστότοπό του και κατάφεραν να βρουν τρωτά σημεία στον κώδικα προγραμματισμού. Η επισκεψιμότητα αναδρομολογούνταν σε διακομιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το πρόβλημα διορθωνόταν, ανέφερε. Αν και το Κίεβο δεν κατονόμασε ποιος ήταν πίσω από το περιστατικό, μια δήλωση υποδηλώνει ότι έστρεφε το δάχτυλο προς τη Ρωσία.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από οποιεσδήποτε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά είπε ότι δεν εκπλήσσεται που η Ουκρανία θα κατηγορήσει τη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν «έλαβε γνώση» του αιτήματος του ρωσικού κοινοβουλίου την Τρίτη να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014.
Ωστόσο, είπε ότι αυτό δεν θα είναι σύμφωνο με τις συμφωνίες του Μινσκ του 2014-15 με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης, στην οποία η Ουκρανία λέει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
ΠΗΓΗ: Swissinfo.ch