ΑΘΗΝΑ
08:07
|
20.04.2024
Η σημερινή συνάντηση του Μακρόν με Αφρικανούς ηγέτες προηγούνται των διαβουλεύσεων που θα έχει αύριο κατά τη σύνοδο ΕΕ-Αφρικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαβουλεύσεις με Αφρικανούς ηγέτες χωρών της περιοχής του Σαχέλ είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον καθώς αναμένεται ως την Παρασκευή να ανακοινώσει τον τερματισμό της γαλλικής στρατιωτικής «αντιτρομοκρατικής» αποστολής Barkhane από το Μαλί και να προχωρήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων στον Νίγηρα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές στη σύνοδο κορυφής που είχε σήμερα ο Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι εξήγησε ότι οι γαλλικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές του Σαχέλ. Φέρεται επίσης να είπε πως το επόμενο διάστημα «θα έχει το ελεύθερο» να κάνει τις συνεννοήσεις που θέλει με τους τζιχαντιστές η μαλινέζικη στρατιωτική κυβέρνηση του Ασιμί Γκοϊτά.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο συνταγματάρχης Γκοϊτά που έχει αναγορευτεί πρόεδρος αφότου κατέλαβε την εξουσία το Μάιο του 2021, έχει επιδεινώσει δραματικά τους τελευταίους μήνες τις σχέσεις με τη Γαλλία υπέρ εκείνων με τη Ρωσία (με την προσδοκία πως οι Ρώσοι στρατιώτες θα πετύχουν εκεί που απέτυχαν οι Γάλλοι που βρίσκονται στη χώρα του από το 2013).

Αύριο το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να γυρίσουν το «παιχνίδι» υπέρ τους έναντι του σκληρού ανταγωνισμού που υφίστανται στην Αφρική από Κίνα και Γαλλία ανακοινώνοντας και άλλες γενναιόδωρες επενδύσεις στην αφρικανική ήπειρο ύψους εκατοντάδων δις. ευρώ.

Αναμένεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της συνόδου ΕΕ-ΑΕ ο Μακρόν θα έχει ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για το «μέλλον» του γαλλικού στρατού στο Μαλί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα