ΑΘΗΝΑ
02:32
|
19.04.2024
Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την περικοπή κονδυλίων για κράτη μέλη που παραβιάζουν τα δημοκρατικά πρότυπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόφαση σύμφωνα με την οποία οι Βρυξέλλες μπορούν να περικόψουν την χρηματοδότηση χωρών που παραβιάζουν «τα πρότυπα του κράτους δικαίου» εξέδωσε, σήμερα Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απορρίπτοντας την προσφυγή της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο μηχανισμός «προορίζεται να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της Ένωσης από επιπτώσεις που προκύπτουν από παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου» και, ως εκ τούτου, επιτρέπεται βάσει των Συνθηκών της ΕΕ.

Η απόφαση πλήττει άμεσα την Πολωνία και την Ουγγαρία — που θεωρούνται ως ουραγοί σε θέματα δημοκρατίας στην ΕΕ — στον κίνδυνο να δουν περικοπή χρημάτων από τα δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης της ΕΕ που λαμβάνουν.

«Πρόκειται για μια ζωντανή απόδειξη ότι οι Βρυξέλλες κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους», δήλωσε σε ανάρτησή της στο Facebook η υπουργός δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιουντίτ Βάργκα. «Η απόφαση είναι άλλη μια εφαρμογή πίεσης κατά της χώρας μας, επειδή ψηφίσαμε τον νόμο για την προστασία των παιδιών το καλοκαίρι», έγραψε η Βάργκα αναφερόμενη σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την απεικόνιση ομοφυλοφιλίας ή αλλαγής φύλου σε ανηλίκους.

Στην ίδια γραμμή αντέδρασε και η Πολωνία. «Σήμερα πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτήν την επίθεση εναντίον της κυριαρχίας μας. Η Πολωνία πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της από τον εκβιασμό που στοχεύει να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Σεμπάστιαν Καλέτα, στο Twitter.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι δικαιώνει τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες. «Οι σημερινές κρίσεις επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», είπε η φον ντερ Λάιεν  και συμπλήρωσε πως «η Επιτροπή θα αναλύσει τώρα προσεκτικά το σκεπτικό των αποφάσεων και τον πιθανό αντίκτυπό τους στα περαιτέρω βήματα».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει από την Κομισιόν να εφαρμόσει άμεσα τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο χαιρέτισε την απόφαση κάνοντας λόγο για νίκη του κράτους δικαίου. «Το κράτος δικαίου είναι το θεμέλιο της ΕΕ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Twitter, προσθέτοντας ότι η δικαστική απόφαση «επιβεβαιώνει άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την ΕΕ, προστατεύοντας και ενισχύοντάς μας κοινότητα αξιών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται μήπως παρασυρθεί από δικαστικές αποφάσεις και γνωρίζει ότι χρειάζεται ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών για να εγκρίνει τη χρήση του μηχανισμού.

Το Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επίσημες επιστολές στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, στις οποίες εξέθετε τις δημοκρατικές ελλείψεις που θεωρεί ότι υπάρχουν. Όσον αφορά στην Πολωνία, επικρίνει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστών και την άρνηση αποδοχής της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ έναντι του πολωνικού δικαίου, ενώ για την Ουγγαρία, αναφέρεται σε δημόσιες συμβάσεις, σύγκρουση συμφερόντων και διαφθορά.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα