ΑΘΗΝΑ
01:20
|
22.09.2024
Η επόμενη Κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα δεχθεί τεράστια πίεση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τους αγρότες, τη λιτότητα, την ακρίβεια, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις δημοσκοπήσεις, την περίοδο που ήταν υπουργός και τις μετεκλογικές συνεργασίες μίλησε σήμερα το πρωί στον ANT1, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης και έχει ήσυχη την συνείδηση του, όταν οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι αγρότες πρέπει να το πληρώνουν;» αναρωτήθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και ζήτησε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τους αγρότες. «Ξέρουμε ότι έχουμε πρόβλημα στην σίτιση των ανθρώπων, καθώς οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη. Κάποιοι αγρότες μας κάνουν μπλόκα. Στο παρελθόν κάποια μπλόκα ήταν άδικα. Τώρα ζητάνε να μην πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για να μπορούν να βάλουν μπροστά την αντλία τους και να παράγουν προϊόντα. Δεν πρέπει να καταργηθεί άμεσα αυτή η ρήτρα για τους αγρότες;» σημείωσε χαρακτηριστικά

Σχετικά με το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα πολίτες και επιχειρηματίες, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Το χρηματιστήριο ενέργειας που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή της τρόικας, το οποίο συντηρεί ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να καταργηθεί: είναι τρεις ιδιώτες που βάζουν το «ταβάνι» των τιμών, είναι τρεις «ολιγάρχες». Είναι λάθος και λαϊκισμός τα επιδόματα που δίνει η Κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, αφού πενταπλασιάστηκε η τιμή του φυσικού αερίου. Τι πρέπει να δούμε; Πόσο αυξάνεται το κόστος παραγωγής και πόσο αυξάνεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Αν δεν είναι ίδια, υπάρχει πρόβλημα. Εδώ δεν είναι ίδια. Πρέπει να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτό είναι μη λαϊκίστικη, φιλολαϊκή πολιτική», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως «Η εστία της ανόδου των τιμών είναι η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και το άλλο  κομμάτι είναι τα σούπερ μάρκετ, που λειτουργούν ως καρτέλ στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του για το επόμενο διάστημα στον τομέα της οικονομίας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως «θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός μαζί με τις τιμές της ενέργειας από τα τέλη του 2022, αρχές του 2023, όμως θα παραμένει ψηλά ο πληθωρισμός». «Ήδη πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, βιώνουν μια ύφεση, η οποία θα γενικευθεί. Η επόμενη Κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα δεχθεί τεράστια πίεση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα. Θα φεύγει η πίεση της ακρίβειας και θα έρθει η πίεση της λιτότητας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «εγώ δεν έκοψα ούτε ένα ευρώ από συντάξεις, δεν έβαλα ούτε ένα ευρώ φόρου. Όταν έγινα Υπ. Οικονομικών έκανα μια σύσκεψη με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τους ζήτησα να μου πουν πως είναι τα οικονομικά του Κράτους. Μου απάντησαν «δεν είναι πολύ άσχημα, κ. Υπουργέ, έχουμε χρήματα για ακόμη 11-23 ημέρες!» και πρόσθεσε πως «ακόμη και αν έπεφτα στα γόνατα και παρακαλούσα τότε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην καλύτερη περίπτωση θα μας έδιναν 7 δις για να πληρώσουμε 22 δις ευρώ μόνο στην τρόικα εκείνο τον χρόνο. Έπρεπε ή να κάνουμε αναδιάρθρωση χρέους ή να πάρουμε νέο δάνειο που και ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι δεν πρέπει να πάρουμε. Εγώ προσπάθησα αυτούς τους 5,5 μήνες που ήμουν Υπ. Οικονομικών να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους». «Ο Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί μου, αφού θα υπέγραφα αυτά που ήθελε», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

«Κάθε φορά που βγαίνω και μιλάω για κάποιον επιχειρηματία στην Βουλή, χάνουμε μια μονάδα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ξέρουμε πως εμείς κάνουμε την δική μας δημοσκόπηση, μιλάμε με τον κόσμο και ξέρουμε ότι πηγαίνουμε πολύ καλά», ανέφερε, τέλος,  ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ερωτώμενος σχετικά με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο κόμμα του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα